Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Σε ανταλλαγή μηνύσεων κατέληξαν Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και «Δικέφαλος Α.Ε.» -κατασκευάστρια εταιρεία του γηπέδου που θα στεγάσει την ΑΕΚ- στο τέλος μιας ημέρας που περιλάμβανε καταγγελίες, προσαγωγές και πολύωρες κρατήσεις στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ολα ξεκίνησαν το χθεσινό πρωινό, οπότε και υπήρξε καταγγελία κατά του δήμου για παράνομες εργασίες σε ένα τμήμα του δημοτικού αμαξοστασίου που εφάπτεται στον χώρο του γηπέδου.

Πρόκειται για ελαφριές εργασίες που ξεκίνησε προ ημερών ο δήμος προκειμένου να ανοίξει σε κοινόχρηστο χώρο έναν πεζόδρομο πυροπροστασίας μήκους 10 μέτρων, ο οποίος, όταν λειτουργήσει το γήπεδο, θα αξιοποιηθεί ως πεζόδρομος πρόσβασης στις αθλητικές εγκαταστάσεις. «Ουσιαστικά, γίνονται κινήσεις προετοιμασίας προκειμένου να παραδοθεί το κομμάτι και να ανοιχθεί μια πόρτα, ώστε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της ΑΕΚ.

Εχουν γίνει σε πλήρη συνεννόηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», αναφέρουν πηγές της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, ο δήμος έμαθε αργότερα στο αστυνομικό τμήμα ότι ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για παράνομες εργασίες από ανώτατο στέλεχος της «Δικέφαλος Α.Ε.»!

Το αποτέλεσμα ήταν να κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες κατά του αντιδημάρχου καθαριότητας και τεσσάρων δημοτικών υπαλλήλων. Αργότερα, βρέθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα και ο δήμαρχος της πόλης, Αρ. Βασιλόπουλος.

Η δημοτική αρχή απάντησε με μηνύσεις κατά του στελέχους της εταιρείας για α) ψευδή καταμήνυση, β) ψευδή ένορκη βεβαίωση, γ) ψευδή αναφορά στις αρχές και δ) συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και μηνύσεις για ψευδή ένορκη βεβαίωση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον δύο ανθρώπων που ήταν μάρτυρες του στελέχους της εταιρείας.

Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι καθώς έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση. Επομένως, κάθε πλευρά θα κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις.

Το αμαξοστάσιο του δήμου -βρίσκεται επί δεκαετίες στο ίδιο σημείο- κρίθηκε αμετάκλητα «αυθαίρετο και κατεδαφιστέο» με απόφαση του ΣτΕ του 2015 που κοινοποιήθηκε προσφάτως μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αυτή είναι και η εξέλιξη που επικαλούνται «Δικέφαλος Α.Ε.» και ερασιτεχνική ΑΕΚ, απαιτώντας από τον μεν δήμο να απομακρύνει τις δημοτικές υποδομές, από τη δε Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις, στέλνοντάς της χθες και νέο σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με κύκλους του δήμου, υπήρξε προσφάτως παρουσία εισαγγελέα συνάντηση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της «Δικέφαλος Α.Ε.», με το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας να προτείνει με πρωτοβουλία του νέα συνάντηση δήμου-εταιρείας για την επίλυση των όποιων διαφορών.

Σε αντίθεση με τα λεγόμενά του, προχώρησε ο ίδιος (!) σε μηνύσεις, υποστηρίζουν πηγές του δήμου, συμπληρώνοντας ότι έχουν προσκομίσει σε όλες τις εισαγγελικές αρχές τα διοικητικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, ώστε να τεκμηριώσουν ότι τα εξώδικα που έχει δεχτεί ο δήμος «περιέχουν ψεύδη».

Η ΑΕΚ βλέπει το αμαξοστάσιο ως ανάχωμα-εμπόδιο για την κατασκευή του γηπέδου και πιέζει να μεταφερθεί, προειδοποιώντας ότι από πλευράς της θα προχωρά καθημερινά σε κινήσεις σαν τις χθεσινές. Εν ολίγοις, μια κρίσιμη υποδομή για την εύρυθμη λειτουργία κάθε πόλης, καθώς έχει να κάνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα για… χατίρι μιας κατασκευής ιδιωτικών συμφερόντων.

Τις τελευταίες 15 ημέρες έχει σταματήσει η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον χώρο του αμαξοστασίου.

Το αποτέλεσμα είναι η αποκομιδή στην πόλη να γίνεται με προβλήματα αλλά και μεγαλύτερο κόστος, καθώς έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες δύο απορριμματοφόρα του δήμου πετροβολήθηκαν από αγνώστους και υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ολα αυτά, ενώ ο δήμος συνεχίζει τις διαδικασίες μεταφοράς του αμαξοστασίου, έχοντας εξασφαλίσει από το αρμόδιο υπουργείο πόρους 10,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή