Του Διονύση Ζακυνθινού
Τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τελευταία επανέφεραν για τα καλά στο προσκήνιο έναν διαχρονικό προβληματισμό: γιατί σκοτωνόμαστε, κυριολεκτικώς, στους δρόμους;
Εως και σήμερα, μια βάσιμη δικαιολογία ήταν το χάλι των εθνικών οδών, αυτών καθαυτών.
Επί παραδείγματι, ως τοπική κοινωνία, είχαμε επί δεκαετίες κάθε δικαίωμα να επικαλούμαστε την «καρμανιόλα» της Πατρών – Κορίνθου, στην οποία οι περισσότεροι έχουμε θρηνήσει τον θάνατο ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
Όμως, όταν με το καλό θα παραδοθούν στην κυκλοφορία στο σύνολο τους οι νέοι οδικοί άξονες (συμπεριλαμβανομένης της «Ολυμπίας») αυτή η δικαιολογία θα πάψει να υφίσταται, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό.
Κατά συνέπεια, η ατομική ευθύνη θα (πρέπει να) έχει περίοπτη θέση στην αναζήτηση των αιτίων στα οποία θα αποδίδονται εφεξής τα τροχαία δυστυχήματα.
Ας αναλογιστούμε μόνο πώς προκλήθηκε αυτή η απίστευτη τραγωδία στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας για να καταλάβουμε γιατί και πώς η ατομική ευθύνη παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Μπορεί να σκοτωθείς ακόμη και σε ένα σύγχρονο οδικό άξονα όταν τρέχεις με ασύλληπτες ταχύτητες επιχειρώντας να μιμηθείς τον Σουμάχερ στις δόξες του, μπορεί να σκοτωθείς ακόμη κι αν έχεις σταθμεύσει σε ένα πάρκινγκ εθνικής οδού, εάν έλθει ο άλλος σαν οδοστρωτήρας και πέσει πάνω σου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των οδηγών αναπτύσσει συστηματικά μια παραβατική συμπεριφορά, αποτέλεσμα ανευθυνότητας και απόρροια έλλειψης σωστής οδηγικής παιδείας.
Είναι και η προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν πολλοί στην τήρηση αυτονόητων μέτρων ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά συχνά κι αυτήν των παιδιών τους.
Δυστυχώς, είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπεις να κάθονται στο κάθισμα του συνοδηγού ανήλικα παιδιά, χωρίς μάλιστα να φοράνε ζώνη!
Και η εικόνα αυτή γίνεται κατά την άποψη του γράφοντος εξοργιστική, όταν ακόμη και νήπια είναι «χύμα» δίπλα από τον οδηγό, που συνήθως είναι ο γονέας τους, και σε διθέσια αυτοκίνητα τύπου smart.
Αυτή, λοιπόν την ανευθυνότητα δεν μπορεί να την αναχαιτίσει κανένας Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όσο αυστηρός κι αν είναι, δεν μπορεί να την αποτρέψει κανένα πρόστιμο, όσο υψηλό κι αν είναι αυτό.
Διότι είναι θέμα παιδείας και πρωτίστως κοινής λογικής να βάζεις ένα νήπιο να κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο του πολύνεκρου τροχαίου που συγκλόνισε το πανελλήνιο, δίνουν και παίρνουν τα δηλητηριώδη σχόλια για τον 23χρονο που προκάλεσε την τραγωδία αυτή.
Όμως, είναι απολύτως σίγουρο ότι αρκετοί απ’ αυτούς που παριστάνουν στο διαδίκτυο τον εισαγγελέα, ξεχνώντας τις δικές τους νεανικές τρέλες στην άσφαλτο, εξακολουθούν και σήμερα να μην είναι το πρότυπο του σωστού οδηγού έχοντας δίπλα τους, στη θέση του συνοδηγού το ανήλικο παιδί τους, χωρίς μάλιστα να φοράει ζώνη.

Πηγή: http://www.pelop.gr