Οι Γερμανοί τα έβαλαν και με τους αρχαίους Ελληνες θεούς. Κοιτάξτε πώς έφτιαξαν τον «Ερμή» που κότσαραν στην Ερμούπολη!

Στην Ερμούπολη της Σύρου, στην προκυμαία, κοντά στις καφετέριες και στα εστιατόρια, έχει στηθεί εδώ και λίγες ημέρες μια δυσπερίγραπτη προτομή του Ερμή (η Ερμούπολη έχει πάρει το όνομά της από τον αρχαίο Ελληνα θεό), η οποία είναι τόσο χοντροκομμένη, ώστε φαίνεται λες και έχει φτιαχτεί από δεκάχρονο παιδί. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι περαστικοί που ξαφνιάζονται δυσάρεστα από τη θέα της προτομής, διότι η κεφαλή του Ερμή δεν είναι όρθια, αλλά κείται πλαγιαστή – σαν κάποιο βάρβαρο χέρι να έχει κόψει τη θεία κεφαλή και να την απίθωσε σ’ εκείνο το σημείο μιας πόλεως που διακρίνεται για τη νεοκλασική κομψότητά της.

Η στήλη (λόγω και της πολυετούς αγαπητικής σχέσης που διατηρεί με τη Σύρο) δέχτηκε αρκετές καταγγελίες για την προτομή. Ερευνώντας το θέμα, ήρθαμε σε επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η οποία μας είπε ότι η τοποθέτηση του έργου του Γερμανού γλύπτη Markus Lüpertz έγινε ως προπομπός άλλης έκθεσης (στην Πινακοθήκη Κυκλάδων) με τίτλο «Tesseris Masters Torn». Εκεί εκτίθενται έργα τεσσάρων Γερμανών καλλιτεχνών που ήταν μαθητές του. Επίσης η κυρία Μενδρινού είπε ότι η έκθεση δεν είναι μόνιμη αλλά προσωρινή και ο γλύπτης Markus Lüpertz είναι διάσημος, διεθνώς αναγνωρισμένος και έργα του κοσμούν μουσεία και πλατείες σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Ενας από τους ανθρώπους που εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες του είναι ο Παναγιώτης Κουλουμπής, δημοσιογράφος – ιστοριογράφος, διευθυντής Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ιδρυτής του Syros Stories, του γνωστότερου blog που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Σύρου: «Προσβάλλει και την αισθητική και την ιστορία του νησιού αυτό το ακαλαίσθητο έργο. Ποτέ και πουθενά (εκτός από τη Σύρο) όσο και αν ψάξει κάποιος στο όνομα οποιασδήποτε έκφρασης και οποιασδήποτε εικαστικής σχόλης ο υπέρλαμπρος αυτός παγκόσμιος θεός δεν αναπαραστάθηκε με σκυμμένο το κεφάλι, λυπημένος, άσχημος, τυφλός και κακομοίρης. Στην αρχαία Ελλάδα αυτή η πράξη, της τοποθέτησης μιας τέτοιας κεφαλής του Ερμού και μάλιστα σε πλάγια θέση, θα θεωρείτο φοβερή ιεροσυλία».

Παναγιώτης Λιάκος

ΠΗΓΗ