Μύδροι στους Δελφούς για τους δανειστές και το PSI από τον πρώην «άνθρωπο» του Σαμαρά, Δ. Τσομώκο
Καταπέλτης κατά των δανειστών της χώρας μας για την απαίτησή τους να μεταβιβαστεί όλη η δημόσια περιουσία στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και για τη ζημιά που προκάλεσαν με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες (PSI) το 2012 ήταν ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην άτυπος σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Τσομώκος (φωτό), ο οποίος μίλησε χθες στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Επιπλέον, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τον ισχυρισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Η αξιολόγηση
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, μία ημέρα νωρίτερα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζητούσε εναγωνίως να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου και να ψηφιστεί στο πλαίσιό της η διάταξη που θα παρέχει «ασυλία» στα τραπεζικά στελέχη για τις διαγραφές δανείων. Επιπλέον, παρουσίασε πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Βερολίνου, όπως φάνηκε από σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».
Ο διακεκριμένος καθηγητής χαρακτήρισε το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων «απογοητευτικό και προσβλητικό για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα» και τόνισε ότι ανάλογα προηγούμενα εκχώρησης κρατικής περιουσίας εντοπίζει κανείς μόνο σε περιόδους πολέμων. «Οι δανειστές διέπονται από εποπτικό πατερναλισμό» είπε, καυτηριάζοντας τη μετατροπή της δημόσιας περιουσίας σε ενέχυρο για την αποπληρωμή των δανείων προς τους πιστωτές μας. Μάλιστα, έκανε λόγο για «τιμωρητική θεώρηση» του ελληνικού ζητήματος από την πλευρά των Ευρωπαίων, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν χώρα όπου κυριαρχούν η ανικανότητα, η διαφθορά και η άρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές. Εξήγησε επίσης ότι και το πολυδιαφημισμένο PSI ήταν δείγμα της πατερναλιστικής συμπεριφοράς των δανειστών, καθώς το «κούρεμα» έγινε με τρόπο που προκάλεσε τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και στις ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Τσομώκος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμο και πως ήταν μεγάλο λάθος που όλες οι κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών επέμειναν για το αντίθετο. Οπως ανέφερε, η αναδιάρθρωση του χρέους και των «κόκκινων» δανείων του ιδιωτικού τομέα αποτελεί το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επίσης, χρειάζονται ελαχιστοποίηση της δημόσιας σπατάλης, αναγέννηση των θεσμών και του κράτους, μείωση των εταιρικών φόρων και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και επανασταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών.
ΠΗΓΗ: δημοκρατία