Σε πανηγυρικό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα υπογράφτηκε σήμερα στους Ψαράδες Πρεσπών η συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού απ’ τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών και αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Για «ιστορική συμφωνία» κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια και στις δύο πλευρές των συνόρων, και σημειώθηκε ένταση στο Πισοδέρι Φλώρινας από διαδηλωτές που θέλησαν να φτάσουν στο σημείο της τελετής.
Διαβάστε ΕΔΩ την live ενημέρωση για όλες τις σημερινές εξελίξεις από την efsyn.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς υποδέχθηκαν στο παραλίμνιο χωριό της Μεγάλης Πρέσπας, τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νικολά Ντιμιτρόφ, που έφτασαν με σκάφος. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο αντιπροσωπείες μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη του Οτέσοβο στην ΠΓΔΜ, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.
Στους Ψαράδες βρέθηκαν επίσης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας (Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης), παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα, καθώς και βουλευτές από την ΠΓΔΜ, που κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συμφώνησαν να μείνουν σε επικοινωνία και να εξετάσουν σε ποιους τομείς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τις υπογραφές και -μεταξύ άλλων- δήλωσε ότι «τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι «οι γείτονες θέλουν πάρα πολύ τη συνεργασία με τη χώρα μας».
Ένα πρώτο γενναίο βήμα προς το μέλλον
Για ένα «γενναίο βήμα προς το μέλλον» και ραντεβού με την ιστορία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, και της ανάπτυξης όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και όλα τα Βαλκάνια».
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας της συμφωνίας, λέγοντας πως «χρειάζεται από κοινού επένδυση για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας και γι’ αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε νέα έργα υποδομών». «Έχουμε ιστορικό χρέος να φροντίσουμε αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του.
«Περήφανοι για τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα»
Με μια συμβολική κίνηση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας: ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έλυσε τη γραβάτα του, αγκάλιασε τον Έλληνα ομόλογό του και του την πρόσφερε.
«Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά» τόνισε απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φανερά ικανοποιημένος. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις (…) Θα πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία» είπε ο Ζάεφ και σημείωσε ότι: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος. Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία».
«Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όσους αντιδρούν.
Νίμιτς: Δώρο η συμφωνία για τα γενέθλιά μου
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ.του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που για πάνω από δύο δεκαετίες είχε αναλάβει τη διαμεσολάβηση στο Μακεδονικό. «Έχοντας εργαστεί επί χρόνια γι’ αυτή τη συμφωνία, μπορώ να πω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χώρων. Είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί, ως ένα παράδειγμα για την περιοχή και για όλο τον κόσμο».
Σήμερα μάλιστα είναι και τα γενέθλια του και έτσι τον περίμενε μια μικρή έκπληξη στο χώρο της τελετής, αφού οι συγκεντρωμένοι τού τραγούδησαν το «Happy Birthday».
Θερμή υποδοχή απ’ τον διεθνή Τύπο
Η υπογραφή της συμφωνίας έτυχε θερμής υποδοχής από μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου, που τη χαρακτήρισε ιστορική.
«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικό» γράφει η FAZ, τονίζοντας ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».
«Συμφωνία για τη διαφωνία στο ονοματολογικό» γράφει η γερμανική Die Zeit. «Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η ΠΓΔΜ, θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία».
To Reuters και το AFP αναφέρονται σε μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.
«Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία που βάζει τέλος στην χρόνια διαμάχη για το όνομα», σημειώνει το Associated Press.
«Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες¬ σχολίασε ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.
Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ενώ η Monde έχει εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό».
«Καθοριστική η παρουσία του Ζάεφ στην πρωθυπουργία», σημειώνει το ρωσικό RT.
Επεισόδια στο Πισοδέρι
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας ήταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο στο Πισοδέρι Φλώρινας, όπου σημειώθηκε ένταση καθώς αρκετοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό ώστε να φτάσουν στους Ψαράδες. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας που απάντησε με χρήση χημικών στις πέτρες και άλλα αντικείμενα που εκσφενδονίζονταν απ’ την πλευρά των διαδηλωτών.
Απ’ τα επεισόδια τραυματίστηκαν 14 άτομα, που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα. Εξ αυτών οι επτά είναι πολίτες και άλλοι τόσοι αστυνομικοί. Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι αργά το μεσημέρι, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά ωστόσο απ’ το χωριό Ψαράδες.
Πηγή: http://www.efsyn.gr