Ο χυμός του ζουμερού πορτοκαλιού είναι μια αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. Πλούσιος σε τονωτική βιταμίνη C, αλλά και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α και το κάλιο, ο χυμός πορτοκάλι δεν λείπει από κανένα σπίτι.
Σύμφωνα όμως με μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods, σημαντική διαφορά στη θρεπτική αξία του χυμού μπορεί να κάνει η… θερμοκρασία του!
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, η θερμοκρασία στην οποία συντηρείται ο χυμός του πορτοκαλιού επηρεάζει τη βιοπροσβασιμότητα (bioaccessibility) των καροτενοειδών που περιέχει.
Με τον όρο βιοδιαθεσιμότητα περιγράφεται η ποσότητα μιας ουσίας που απελευθερώνεται από την τροφή και που είναι δυνατό να απορροφηθεί από το τοίχωμα του εντέρου ώστε να περάσει στο αίμα και να κατευθυνθεί στους διάφορους ιστούς και στα όργανα του σώματος, όπου στη συνέχεια θα ασκήσει την επίδρασή του. Όσο για τα καροτενοειδή, πρόκειται για χρωστικές ουσίες που προσδίδουν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά τις χαρακτηριστικές κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις τους. Η πρόσληψη καροτενοειδών μέσω της διατροφής έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών, η πρόληψη του καρκίνου, η καταπολέμηση της φλεγμονής και η τόνωση του ανοσοποιητικού.
Βάσει των δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε πως όταν ο χυμός πορτοκάλι καταψύχεται και στη συνέχεια αποψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου –αντί να καταναλώνεται φρεσκοστυμμένος– αυξάνεται η βιοπροσβασιμότητα των καροτενοειδών του κι έτσι αυτά έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι περιέχει μεν μεγαλύτερη ποσότητα καροτενοειδών, ωστόσο στον χυμό που έχει πρώτα καταψυχθεί τα καροτενοειδή που έχουν απομείνει έχουν πιο ισχυρή δράση. «Μπορεί ο φρεσκοστυμμένος χυμός να έχει υψηλότερη συγκέντρωση καροτενοειδών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωσή του αυξάνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα επίπεδα των καροτενοειδών στο αίμα και στους ιστούς, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη την ποσότητα των καροτενοειδών που τελικά θα απορροφηθούν από τον οργανισμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη μελέτη τους.
Αντί λοιπόν να βάζετε τον χυμό πορτοκάλι στο ψυγείο, όπως πιθανότατα συνηθίζατε μέχρι τώρα, καλύτερα να τον συντηρείτε στην κατάψυξη ώστε να ενισχύσετε τη θρεπτική του αξία!
Πηγή: https://www.onmed.gr