Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν την ταχύτερη αλλοίωση των τροφίμων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Αρχικά, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ψυγείο, στο οποίο φυλάσσονται τα ευπαθή προϊόντα, λειτουργεί αποδοτικά και σε κατάλληλες θερμοκρασίες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σωστή ψύξη των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 7 ºC και -18 ºC, αντίστοιχα, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερφόρτωση και το συχνό άνοιγμα του ψυγείου, καθώς και η τοποθέτηση των ευπαθών προϊόντων στην πόρτα του.

Από την άλλη, η απόψυξη τροφίμων και φαγητών θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα προϊόντα που αποψύχονται δε θα πρέπει στη συνέχεια να επαναψύχονται.
Όσον αφορά στα μαγειρεμένα τρόφιμα, αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να μην παραμένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.

Τέλος, τρόφιμα ή μαγειρεμένα φαγητά που πρόκειται να μεταφερθούν εκτός σπιτιού, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ισοθερμικές τσάντες με παγοκύστες, ειδικά εάν δεν προβλέπεται άμεση κατανάλωσή τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

ΠΗΓΗ