Ποια είναι η θέση της κεντρικής τράπεζας για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά τις αποφάσεις. Η θέση για τα κόκκινα δάνεια και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα η ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής από την ΤτΕ.

Ο «πόλεμος» δηλώσεων και διαρροών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα του ESM χωρίς τη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης, δεν αποκλείεται να ανατροφοδοτηθεί σήμερα, με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τοποθετηθεί έναντι των αποφάσεων του Eurogroup, προχωρώντας παράλληλα σε μία «αξιολόγηση» των τριών προγραμμάτων στήριξης που έλαβε η χώρα.

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημόσιου χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας, δίνοντας κατά τις πληροφορίες πράσινο φως στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του, αλλά διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οπότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να επαναξιολογήσουν το θέμα παρέχοντας έξτρα ελάφρυνση, εφόσον χρειαστεί, το 2032.

Η ανάλυση ευαισθησίας των παραμέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη -μεταξύ των οποίων πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 αλλά και μέσος ρυθμός ανάπτυξης 1%- αναδεικνύει σύμφωνα με πληροφορίες τους κινδύνους, καθώς όπως φάνηκε και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μικρές αποκλίσεις επί των προβλέψεων οι οποίες κρίνονται αισιόδοξες, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενή διαταραχή των αποτελεσμάτων.

Η προοπτική για το μέλλον γενικά καταγράφεται αισιόδοξη στην έκθεση της ΤτΕ ΕΛΛ +1,05%, με την επισήμανση προκλήσεων που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, πέραν του υψηλού δημόσιου χρέους, συγκαταλέγονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, μέτωπο στο οποίο παρά την πρόοδο παραμένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Την περασμένη Παρασκευή και ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης του άρθρου 4, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».

Στην έκθεση της ΤτE άλλωστε αναμένεται να τονιστεί το υψηλό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, το οποίο κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί από ξένες επενδύσεις, ώστε να στηριχθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

 

Πηγή: http://www.euro2day.gr