Η μακροημέρευση του λαού περνά από το ενδιαφέρον για την παιδεία της νεολαίας
Από τον
Παναγιώτη Κωστόπουλο*
Σύμπας ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εν μέσω της θερινής ραστώνης χιλιάδες Ελληνες να ξεχύνονται στους δρόμους με ιδιαίτερη διάθεση και ενέργεια, για να διαδηλώσουν ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και ενάντια στην κυβέρνηση που επιχειρεί να ανακινήσει εθνικά θέματα με τρόπο που προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον.
Οσοι δεν εμποδίζονται από ιδεοληπτικές εμμονές εντυπωσιάζονται από τον όγκο και τον παλμό που έχει ο κόσμος που διαδηλώνει. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τον παλμό στις διαδηλώσεις και τις μηχανοκίνητες πορείες διαμαρτυρίας δίνει η ελληνική νεολαία. Και είναι αξιοπρόσεκτο γιατί είναι μια νεολαία που βρίσκεται εν υπνώσει, χωρίς αντανακλαστικά και χωρίς διάθεση για ακτιβισμό, βυθισμένη στην οθόνη του κινητού και μεγαλωμένη σε ένα εθνοαποδομητικό περιβάλλον.
Αυτή η νεολαία που ξεχύθηκε στους δρόμους, αυτοί οι έφηβοι που νιώθουν μέσα τους την ορμή και την οργή, παρακινούνται από αγνά αισθήματα και συγκεκριμένα από το ορμέμφυτο αίσθημα του πατριωτισμού που μπολιάζει στην καρδιά κάθε ανθρώπου που δεν έχει κόψει τις ρίζες του με το παρελθόν του, με τον τόπο του, με τους δικούς του ανθρώπους. Για να μακροημερεύσει όμως ο λαός και να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του μέλλοντός του, πρέπει να ενδιαφέρεται για την παιδεία των σημερινών παιδιών.
Πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο οδοδείκτης που θα μετουσιώσει το ένστικτο του πατριωτισμού και την ορμή των νέων χαΐνηδων σε τρόπο ζωής, σε βιωμένο ελληνισμό. Δεν μπορεί να διαδηλώνεις με την ελληνική σημαία στο χέρι για κάτι ιερό όπως η Μακεδονία και να μην ξέρεις την Ιστορία της πατρίδας σου. Δεν μπορεί να γράφεις greeklish, αγνοώντας τη δομή της ελληνικής γλώσσας. Δεν μπορεί να αγνοείς την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση.
Δεν μπορεί να μη γνωρίζεις τα ομηρικά έπη, τον Θουκυδίδη, τον Σωκράτη, τον Αισχύλο. Δεν μπορεί να μην έχεις ακούσει για το έπος του Διγενή Ακρίτα. Δεν μπορεί να μην έχεις δει πίνακα του Θεόφιλου ή αγιογραφία του Κόντογλου. Δεν μπορεί να μην έχεις διαβάσει ποίηση του Παλαμά, του Σεφέρη, του Ελύτη. Δεν μπορεί να μην έχεις ακούσει το «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» και τη βυζαντινή υμνολογία.
Πρέπει να το καταλάβουμε. Εκεί είναι ο πλούτος μας, εκεί η καρδιά μας και από εκεί περνάει το μέλλον μας. Από την επικαιροποίηση της παράδοσης, τον ελληνικό πολιτισμό και τον εξελληνισμό των Ελλήνων.
*Ιδιωτικός υπάλληλος, ιστορικός