Ο διαβήτης εξελίσσεται σε «πανδημία» τις τελευταίες δεκαετίες, με τους πάσχοντες να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο διαβήτης, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές –κυρίως στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία– αν δεν τεθεί υπό έλεγχο. Αναγνωρίζεται ως βασική αιτία της τύφλωσης, της νεφρικής ανεπάρκειας, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και ο ΠΟΥ προβλέπει πως έως το 2030 θα αποτελεί την έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης του διαβήτη οι ειδικοί συνιστούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφήτακτική σωματική άσκησητήρηση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.

diavitis

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπλάκμπερν, καθηγητή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, ιδιαίτερη αξία για όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά και για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους έχουν φυσικές λύσεις όπως το αφέψημα χαμομηλιού.

Ο Μπλάκμπερν, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τις ιδιότητες του χαμομηλιού, συνεργάστηκε με ομάδα επιστημόνων ώστε να εξετάσει την επίδρασή του στην πέψη και στον μεταβολισμό.

Οι σχετικές αναλύσεις υπέδειξαν πως τα ίδια συστατικά που δίνουν στο «ταπεινό» χαμομηλάκι το χρώμα του συμβάλλουν στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η επίδρασή του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

«Με απλά λόγια, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική στον έλεγχο ή και στην πρόληψη του διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκμπερν.

Το χαμομήλι είναι ευρύτερα γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο. Πολλές από τις ποικιλίες του και ιδιαίτερα το άγριο (Matricaria chamomilla) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research.

Η θετική επίδραση του χαμομηλιού στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τα επίπεδα του σακχάρου αποδίδεται σε δύο χρωστικές (apigenin-7-O-glucoside, apigenin), οι οποίες δίνουν στο άνθος το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα του. Συνδυαστικά με δύο πολυφαινόλες του χαμομηλιού (Z & E−2-hydroxy-4-methoxycinnamic acid glucoside), οι δύο χρωστικές ρυθμίζουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό.

Πηγή: The Conversation

ΠΗΓΗ