Οι πρόωρες εκλογές και οι ανασχηματισμοί είναι τα πιο δημοφιλή θέματα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Μπορείς να γράψεις τα πάντα και τα αντίθετά τους χωρίς το άγχος της διάψευσης και κυρίως χωρίς κανένα κόστος. Οι αναγνώστες, οι ακροατές και οι τηλεθεατές δεν τιμωρούν. Αλλωστε, δεν έχουν εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Δεν υπάρχει μέσο ενημέρωσης που να μην έχει διαπράξει το συγκεκριμένο «αδίκημα». Οι πολίτες-πελάτες συμπεριφέρονται σαν να ξέρουν ότι το σκηνικό είναι στημένο και συμμετέχουν με παιγνιώδη διάθεση.
Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα συνήθως προαναγγέλλονται από τις αντιπολιτεύσεις. Την επιθυμία τους θέλουν να μετατρέψουν σε πραγματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το έχουν κάνει λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές. Ο αρχηγός της Ν.Δ., αν και δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία ότι «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός», έπειτα από μερικές μέρες ακολούθησε κι αυτός την πεπατημένη και άρχισε να ζητά πρόωρες εκλογές για να σωθεί η χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
Ο συγκρατημένος έγινε βιαστικός. Για το καλό του τόπου, βεβαίως βεβαίως. Κάποιοι συνεργάτες του μάλιστα το παραξήλωσαν. Ηταν τόσο σίγουροι για τις προθέσεις του πρωθυπουργού που έφτασαν στο σημείο να «δίνουν» και ημερομηνίες. Οχι γενικώς εποχή, αλλά συγκεκριμένες Κυριακές. Η ζωή δεν τους έκανε το χατίρι, αλλά αυτοί συνέχισαν απτόητοι τις προβλέψεις. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά, προκειμένου να μοιάζουν αληθοφανείς οι εκτιμήσεις τους, έχουν θέσει τους μηχανισμούς των κομμάτων τους σε εκλογική ετοιμότητα πάνω από πέντε φορές.
Κανονικά, τα στελέχη, τα επιτελεία και οι προπαγανδιστές θα έπρεπε να είχαν «σκάσει» στο ζέσταμα. Γι’ αυτό όταν ακούτε τους πολιτικούς αρχηγούς να λένε ότι «το κόμμα είναι σε επαγρύπνηση» μη δίνετε βάση. Το κάνουν από υποχρέωση. Την ίδια στιγμή που γράφονται και λέγονται αυτά περί πρόωρων εκλογών, γράφονται και λέγονται και τα άλλα περί ανασχηματισμού, τα οποία επί της ουσίας ακυρώνουν τα σενάρια των εκλογών. Γιατί ένας πρωθυπουργός που σκέφτεται να στήσει αιφνιδιαστικά κάλπες, να σκέφτεται ταυτοχρόνως να κάνει ανασχηματισμό; Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Η λογική παίζει κανένα ρόλο στις σχετικές αναλύσεις; Εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται αυτός που την επικαλείται.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «κρίνοντας αυστηρά με τη λογική, το κυρίαρχο σενάριο είναι να γίνουν οι εκλογές Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του ‘18» («Τα Νέα» 21-7-2018). Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «οι ψηφοφόροι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο παραμένει τόσο φθείρεται περισσότερο». Αν όμως κρίνουμε «αυστηρά με τη λογική», όπως μας καλεί ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει κανένα λόγο ο Αλ. Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές το φετινό φθινόπωρο.
Αν δεν καταργήσει τη ρύθμιση για τη μείωση των συντάξεων (σε συμφωνία με τους δανειστές ή με μονομερή ενέργεια), αν δεν δώσει το κοινωνικό βοήθημα τα Χριστούγεννα, αν δεν ξεκινήσει να εφαρμόζει πολιτικές για τη μείωση της φορολογίας (το σχέδιο Τσακαλώτου), αν όλες οι υποθέσεις σκανδάλων με πρωταγωνιστές παράγοντες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ παραμένουν σε εκκρεμότητα, τότε οι κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018 θα βγάλουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από πότε η πολιτική αυτοκτονία θεωρείται λογική πράξη;
Ανάγωγα
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην ίδια τραγωδία θεατές.
Οι κυβερνήσεις υποψιάζονται εμπρησμούς από οικοπεδοφάγους ή πράκτορες ξένων δυνάμεων, οι αντιπολιτεύσεις εγκαλούν τις κυβερνήσεις για εγκληματική αμέλεια και κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα, οι κάτοικοι που βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται φωνάζουν με απόγνωση «πού είναι το κράτος», τα καλώδια της ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτοι χώροι σκουπιδιών και τα ξερά χόρτα που κανείς δεν τα μαζεύει κάνουν τη δουλειά τους.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην ίδια τραγωδία θεατές.