Του ‘Αρη Χατζηστεφάνου
Μαθήματα προπαγάνδας που θα πρέπει να διδάσκονται για χρόνια σε σχολές επικοινωνίας δίνει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και των μηχανισμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έτσι μετά την γραμμή «τώρα δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών αλλά για περισυλλογή», που προωθούσαν τις πρώτες 24 ώρες της καταστροφής, περνούν συντεταγμένα στη γραμμή «μαζί τα κάψαμε».
Ακολουθώντας μια ακραία φιλελεύθερη και θατσερική γραμμή σκέψης, στην οποία οι ευθύνες του ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές τις συντεταγμένης πολιτείας, επιχειρούν να ρίξουν ουσιαστικά το βάρος στα ίδια τα θύματα. Εσείς καταπατήσατε δασικές εκτάσεις, εσείς λαδώνετε τους κρατικούς αξιωματούχους
για να χτίσετε όπου θέλετε.
Προφανώς κάθε μία από αυτές τις παρατηρήσεις μπορεί να έχει ορισμένη βάση αλλά δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με τα εγκλήματα διαδοχικών κυβερνήσεων στον κρατικό μηχανισμό – του οποίου ηγείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη του επιχειρήματος για τον τυροπιτά, ο οποίος βύθισε την ελληνική οικονομία στο χάος επειδή δεν έκοβε αποδείξεις. Την ίδια ακριβώς λογική που εξέφρασε και ο Πάγκαλος λέγοντας ότι «μαζί τα φάγαμε».
Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ότι δεν παραιτείται γιατί το Μάτι ήταν ένα «τεράστιο αυθαίρετο», συμπυκνώνει τη νέα στάση του κυβερνώντος κόμματος. «Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι ξέρει καλά την περιοχή γιατί πήγαινε εκεί από μικρό παιδί.
Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο χρονών είναι ο κ. Τόσκας και πότε έκανε τις διακοπές του εκεί, γιατί όπως δείχνουν αεροφωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 το Μάτι ήταν αγροτική οικιστική περιοχή και όχι παρθένα δασική έκταση.
To σημαντικότερο όμως πρόβλημα στην δήλωση του Τόσκα είναι ότι κανένας δεν τον ρώτησε αν τα κτίσματα ήταν αυθαίρετα η όχι. Η δουλειά του ήταν να σώσει τους ανθρώπους που καίγονταν στις υπάρχουσες συνθήκες (το αν το έκανε σωστά η όχι είναι υπό διερεύνηση).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό του ένας γιατρός στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσε να πει ότι δεν ασχολείται με ένα θύμα τροχαίου δυστυχήματος εάν αυτό έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ένας ογκολόγος θα αρνούνταν να περιθάλψει καπνιστές, αφού οι ίδιοι ενδέχεται να ευθύνονται για την κατάστασή τους.
Μέχρι σήμερα αυτό ακριβώς επιθυμούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να μην δώσουν τα χρήματα που συγκέντρωναν για δεκαετίες από τους πελάτες τους. Το ίδιο σκεπτικό προωθεί και η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση;
Αν τα κτίρια είναι αυθαίρετα πρώτον να τα γκρεμίσετε και δεύτερον να σταματήσετε να παίρνετε ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες τους για να πληρώνετε τις ξένες τράπεζες. Είτε, όμως το κάνετε είτε όχι, ο ρόλος μιας συντεταγμένης πολιτείας και ενός κράτους πρόνοιας δεν αλλάζει. Πρέπει να είναι εκεί για να περιθάλψει τα θύματα μιας τραγωδίας. Εσείς οφείλετε να έχετε σχέδια εκκένωσης περιοχών. Εσείς οφείλετε να έχετε τον μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη (και όχι τις μεγαλύτερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ). Εσείς οφείλετε να εκπαιδεύετε τους πολίτες σε διαδικασίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Εσάς θα κατηγορούμε γιατί εσείς είστε η εξουσία. Και αν είχατε μέχρι τώρα το δικαίωμα να δηλώνετε ότι αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα δεκαετιών, το χάσατε και αυτό μαζί με το «ηθικό σας πλεονέκτημα».