Τα Piperata.gr πάλεψαν όσο μπορούσαν περισσότερο τον περασμένο χειμώνα για να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία εκλογής νέου ΔΣ και προεδρείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πράγματι, μετά από αναγνωρισμένες δημοσιογραφικές προσπάθειεςτόσο μέσα από τα Piperata.gr όσο και από το RP.news (τότε ακόμη λεγόταν RPNtv.gr), επήλθε, μετά πολλών κόπων και βασάνων, συμφωνία μεταξύ Σπ. Καπράλου – Ισ. Κούβελου, καθώς είχαν προηγηθεί οι καταλυτικές παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ν. Νικολόπουλου. Ωστόσο, τελικά, δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε αυτό που θέλαμε: τον παγκόσμιο διασυρμό και την Ολυμπιακή απαξίωση.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα Piperata.gr πρόκειται να προτείνει εννέα νέους Αθανάτους στη σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες, χωρίς να έχει κανέναν Έλληνα υποψήφιο!

Έτσι, ούτε ο Σπύρος Καπράλος, ούτε ο Ισίδωρος Κούβελος, ούτε κανένας Έλληνας δεν πρόκειται να προταθεί για Αθάνατος, καθώς η ΔΟΕ φέρεται να απορρίπτει τις αιτήσεις του του προέδρου της ΕΟΕ και του προέδρου της ΔΟΑ.

Τι πληρώνει η Ελλάδα και δεν θα έχει ελληνικό μέλος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή;  Μα, τα δικαιώματα που δώσαμε ως χώρα με τις απαράδεκτες φαγωμάρες των Καπραλικών με τους Κουβελικούς και τις τραγελαφικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκλογή προεδρείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και την ασυμφωνία που συνέχιζαν να έχουν οι Καπράλος – Κούβελος, σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) θα προτείνει εννέα νέα μέλη για εκλογή στη συνεδρίαση της ΔΟΕ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεολαίας στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο. Τα πέντε από αυτά τα εννέα προτεινόμενα νέα μέλη είναι μεμονωμένα μέλη. Μεταξύ αυτών των πέντε είναι τρεις γυναίκες και δύο άνδρες.

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 και τον στρατηγικό οδικό χάρτη της ΔΟΕ για το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος, η Εκλογική Επιτροπή των Μελών της ΔΟΕ επέλεξε τα πέντε αυτά υποψήφια νέα μέλη της ΔΟΕ μετά από μια στοιχειοθετημένη διαδικασία.

Τα δε άλλα τέσσερα, από τα εννέα νέα προτεινόμενα μέλη, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, είναι εκπρόσωποι των εκλογέων του Ολυμπιακού Κινήματος: Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC), Διεθνείς Ομοσπονδίες (IFs) και αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ οργανώσεις. Αυτά τα τέσσερα μέλη έχουν επιλεγεί σε στενή συνεργασία με την Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) και την Ένωση Ομοσπονδιών Καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF).

Και οι εννέα υποψηφιότητες προσφέρουν ποικίλες ικανότητες και προέρχονται από ποικίλα υπόβαθρα όπως ο αθλητισμός, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, οι διεθνείς σχέσεις, η υπεράσπιση των γυναικών, η χρηματοδότηση, η κοινωνική πρόνοια, η οικονομία και οι ΜΚΟ.

Όλοι αυτοί μπορούν να φέρουν τις δεξιότητες και την εμπειρία που χρειάζεται η ΔΟΕ και να στοχεύσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των τάξεων του Ολυμπιακού Κινήματος τα επόμενα χρόνια. Όλα τα προτεινόμενα μέλη έχουν ελεγχθεί από την επιτροπή δεοντολογίας της ΔΟΕ, η οποία διενήργησε ελέγχους ακεραιότητας.

Οι εννέα υποψηφιότητες, συνολικά, έχουν ως ακολούθως:

Πέντε προτεινόμενα μεμονωμένα μέλη:

Daina GUDZINEVICIUTE
(Female, Lithuania, President of the Lithuanian Olympic Committee, 23.12.1965)

Felicite RWEMARIKA
(Female, Rwanda, 1st Vice-President of the Rwandan Olympic Committee, 09.03.1958)

Camilo PÉREZ LÓPEZ MOREIRA
(Male, Paraguay, President of the Paraguayan Olympic Committee, 31.03.1969)

Giovanni MALAGO
(Male, Italy, President of the Italian Olympic Committee, 13.03.1959)

Samira ASGHARI
(Female, Afghanistan, 31.03.1994)

###

Δύο προτεινόμενα μέλη, των οποίων οι υποψηφιότητες συνδέονται με τη λειτουργία μιας NOC ή με παγκόσμια ή ηπειρωτική ένωση NOCs:

William Frederick BLICK
(Male, Uganda, President of the Ugandan Olympic Committee, 17.10.1974)

HRH Prince Jigyel Ugyen WANGCHUCK
(Male, Bhutan, President of the Bhutanese Olympic Committee, 16.07.1984)

###

Δύο προτεινόμενα μέλη, των οποίων οι υποψηφιότητες συνδέονται με τη λειτουργία μιας IF ή μιας ένωσης των IF’s ή ενός οργανισμού αναγνωρισμένου από τη ΔΟΕ:

Morinari WATANABE
(Male, Japan, President of the International Gymnastics Federation (FIG), 21.02.1959)

Andrew PARSONS
(Male, Brazil, President of the International Paralympic Committee (IPC), 10.02.1977)