Κι επειδή σήμερα όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το γκρέμισμα της γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου έχουμε πολλούς νεκρούς, κάποιοι μιλούν για κόπωση μετάλλων ή τουλάχιστον για έργα υποδομής, που δεν αντέχουν στους κραδασμούς της γης. Κι εδώ έχουμε μια ένσταση: Γιατί τα κτίρια των αρχαίων Ελλήνων αντέχουν μέσα στο χρόνο; Μήπως οι σημερινοί κατασκευαστές των δημοσίων έργων κάπου δεν αισθάνονται και τόσο ήσυχα με την συνείδησή τους. Λέμε: Μήπως;

ΖΟΥΜΕ μια εποχή όπου οι συνεχείς κραδασμοί της γης, αλλά και της ίδιας της φύσης, που αγκομαχά τακτικά, με όλα όσα βλέπουμε αντιλαμβανόμαστε πλέον, ότι διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.
Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι το κλίμα τα γης έχει ξεστρατίσει και κατά πόσο τα ακραία φυσικά φαινόμενα έχουν γίνει συνήθη φαινόμενα. Όλα αυτά τα λύνει η λογική, αρκεί να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δούμε τι συμβαίνει.
Τα λέγω αυτά διότι ρίχνοντας μια απλή ματιά στον Τύπο του παρελθόντος θα βρούμε πολλά και παρόμοια ακραία φυσικά φαινόμενα να αποδεκατίζουν ολόκληρους πληθυσμούς. Ένας ισχυρός άνεμος, για παράδειγμα, που φέρει τον τίτλο «ουρογκάν» ταρακούνησε ολόκληρα βουνά με τα χωριά τους στις Αντίλλες το 1870 (!!), όπως γράφει τουλάχιστον η εφημερίδα «Ελευθερία» (Βλέπε: «Επέλαση Μελτεμιών –Βουλιάζουν πλεούμενα και ξεριζώνουν δέντρα», Φύλλο: 12/8/1965, Σελίδα: 4). Αυτό όμως δεν το γνωρίζει ο κόσμος, για τον απλούστατο λόγο ότι τότε οι εφημερίδες και τα περιοδικά δεν έφθαναν με τόση ευκολία, που φθάνουν σήμερα τα έντυπα, μέσω διαδικτύου, στην Ευρώπη και αλλού.
Φανταστείτε αυτό το πραγματικά ακραίο φυσικό φαινόμενο, που συνέβη στις Αντίλλες, να συνέβαινε σε κάποιο μέρος του σύγχρονου κόσμου. Όχι μόνο καμπάνες θα βαρούσαν, όχι μόνο καλόγηροι σαν τον Μάξιμο θα έλεγαν ότι «έφθασε το τέλος του κόσμου», αλλά όλα σχεδόν τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο θα έκαναν πρώτο θέμα το γεγονός σε όλες τις εκπομπές τους.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και γιατί πρέπει να βάλουμε όλοι το κεφάλι κάτω και να σκεφτούμε τι θα κάνουμε;
Θα φέρουμε δύο απλά παραδείγματα. Τις φωτιές στην Κινέτα, στο Μάτι και στην Εύβοια.
–Πού σώθηκαν οι ζωές των ανθρώπων;
–Εκεί που υπήρχε λογική!
–Και πώς έγινε αυτό;
–Στην Κινέτα σώθηκαν όλοι οι άνθρωποι διότι ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Σταμούλης προέβλεψε τον κίνδυνο και έδωσε εντολή να εκκενωθεί ολόκληρη η περιοχή! Στο Μάτι είχαμε την θανατηφόρο πύρινη λαίλαπα διότι, παρά τις ισχυρές ριπές του ανέμου, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να σωθούν αν είχαν εύκολη πρόσβαση σε δρόμους διεξόδου –κάτι που δεν έγινε και θρηνήσαμε μέχρι στιγμής 95 θύματα. Και στην Εύβοια σώθηκαν όλοι οι κάτοικοι της φλεγόμενης περιοχής διότι η Πολιτεία κινήθηκε σωστά και προγραμματισμένα, όπως έπρεπε να κινηθεί και στο Μάτι, αλλά, δυστυχώς, δεν έπραξε το ίδιο.
Ιδού, λοιπόν, γιατί μιλάμε πάντα για λογική. Διότι όταν η Πολιτεία έχει σωστό προγραμματισμό και ενδιαφέρεται πραγματικά για τον κάθε πολίτη, τότε τα προβλήματα αν δεν εκμηδενιστούν, τουλάχιστον θα περιοριστούν σημαντικά!
Την αναφορά αυτή για τον κάθε πολίτη (και ιδίως τον ανήμπορο πολίτη), που πρέπει να προσέχει η Πολιτεία, την κάνω για να σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα:
Υπάρχει ένας πολίτης με σοβαρά κινητικά προβλήματα και ορισμένοι γείτονες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό, που δεν μπορεί να κινηθεί, έκτισαν αυθαίρετα από ένα σπίτι γύρω από μια μικρή αυλή που έχει, με αποτέλεσμα τα όμβρια ύδατα να μη βρίσκουν διέξοδο, να πλημμυρίζουν το σπίτι και να εγκλωβίζουν σε κάθε ισχυρή καταιγίδα τον ατυχή συμπολίτη μας. Ενδιαφέρθηκε κανείς από την πολιτεία γι’ αυτό το άτομο, πώς θα σωθεί σε κάποιο ενδεχόμενο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο; Ουδείς!
Και κάτι ακόμη, που νομίζω ότι έχει μια σημασία:
Μιλάμε όλοι για ακραία φυσικά φαινόμενα, που όλα τα ΜΜΕ μεταδίδουν κάθε φορά που έχουμε ισχυρές καταιγίδες. Ιδιαίτερα όταν η χαλαζόπτωση είναι ισχυρή και ο ουρανός κατεβάζει χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού!
Το φαινόμενο αυτό συνέβη και στη γειτονιά μου τον Νοέμβριο του 2003. Μάλιστα στο αυτοκίνητο του γράφοντος φαίνονταν μέχρι πρόσφατα οι «λακούβες» που ειχαν σχηματιστεί από το ισχυρό χαλάζι.
Κι όμως!.. Ενώ σε καθημερινή βάση ακούμε για παρόμοια φαινόμενα χαλαζόπτωσης παντού, στη γειτονιά μας έχει να εμφανιστεί το γεγονός αυτό από το 2003. Εδώ και δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια δηλαδή! Άρα το φαινόμενο είναι ακραίο και όχι σύνηθες!
Απλά, επειδή σήμερα υπάρχει η τηλεόραση η οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταδίδει παρόμοιες ειδήσεις, νομίζουμε ότι ο κόσμος «πολιορκείται» από ακραία φυσικά φαινόμενα, πολλά εκ των οποίων υποκρύπτουν αλλότριους πολιτικούς ή άλλους κερδοσκοπικούς λόγους.
Κι επειδή σήμερα όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το γκρέμισμα της γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου έχουμε πολλούς νεκρούς, κάποιοι μιλούν για κόπωση μετάλλων ή τουλάχιστον για έργα υποδομής, που δεν αντέχουν στους κραδασμούς της γης.
Κι εδώ έχουμε μια ένσταση: Γιατί τα κτίρια των αρχαίων Ελλήνων αντέχουν μέσα στο χρόνο; Μήπως οι σημερινοί κατασκευαστές των δημοσίων έργων κάπου δεν αισθάνονται και τόσο ήσυχα με την συνείδησή τους. Λέμε: Μήπως;
Λογική, λοιπόν και προνοητικότητα! Τίποτε άλλο.
Καλή Παναγιά!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ