Το καλοκαίρι έφτασε και η θερμοκρασία ήδη ανεβαίνει! Ο συνδυασμός όμως υψηλών θερμοκρασιών, υψηλής υγρασίας, βουτιών και καταδύσεων στη θάλασσα αποτελούν ένα κοκτέιλ που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την εμφάνιση ωτίτιδων στα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι σημαντικό επομένως να προστατεύουμε τα παιδιά μας για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες των ωτίτιδων. Γι’ αυτό και εμείς μιλήσαμε με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες μας.

1. Είναι αλήθεια ότι οι ωτίτιδες εμφανίζονται πιο συχνά το καλοκαίρι; Ποιες ωτίτιδες είναι οι συχνότερες;

Οι ωτίτιδες εμφανίζονται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς οι αιτίες που τις προκαλούν είναι πολλές. Το καλοκαίρι προστίθενται και αυτές που προκαλούνται από τη θάλασσα, την πισίνα και την επαφή με τη σκόνη περισσότερες ώρες το εικοσιτετράωρο.

2. Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως οι καλοκαιρινές ωτίτιδες;

Οι καλοκαιρινές ωτίτιδες συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά με πόνο στο αυτί και χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Ενώ το χειμώνα μπορεί να έχει προηγηθεί ρινοκαταρροή , πυρετός , βάρος στο αυτί και ύστερα ο πόνος.

3. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακοής;

Βεβαίως μια ωτίτιδα είναι ικανή να δημιουργήσει μείωση της ακοής από το ένα ή και τα δύο αυτιά. Τις περισσότερες φορές η ακουστική οξύτητα είναι αναστρέψιμη αν και μπορεί να περάσει αρκετό διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί εκατό τοις εκατό.

4. Μπορούν να προκαλέσουν άλλες επιπλοκές;

Σε παραμελημένες ωτίτιδες υπάρχει περίπτωση να προκληθεί μόνιμη βαρηκοΐα ή μηνιγγίτιδα από μόλυνση των μηνίγγων του εγκεφάλου που βρίσκεται πολύ κοντά στο αυτί που πάσχει.

5. Μπορεί το παιδί μου να κάνει μπάνιο στη θάλασσα και βουτιές όταν έχει ωτίτιδα;

Μέσα στα πλαίσια της θεραπείας της ωτίτιδας είναι και η αποφυγή εισόδου θαλασσινού νερού μέσα στο αυτί για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές. Η τοποθέτηση ωτοασπίδων και ειδικών καπέλων μπορεί να βοηθήσει. Αν πάντως το παιδί δε βουτήξει το κεφάλι του μέσα στο νερό μπορεί άνετα να κάνει μπάνιο ώστε να ψυχαγωγηθεί και να δροσιστεί.

6. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο για εξωτερικές ωτίτιδες;

Συνήθως οι πιο συνηθισμένες ωτίτιδες είναι οι εξωτερικές. Όμως και αυτές αν δεν θεραπευτούν άμεσα μπορεί να γίνουν και εσωτερικές. Απλώς μια εξωτερική ωτίτιδα θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αντιμετωπιστεί χωρίς χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα.

7. Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία ωτίτιδων;

Καταρχάς θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης από τον παιδίατρο. Θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα και πιθανόν κάποιες σταγόνες για το αυτί. Αν υπάρχουν επιπλοκές με ρήξη του τυμπάνου ή ανεπιτυχούς θεραπείας μπορεί να ζητηθεί η συνεργασία και ωτορινολαρυγγολόγου για παιδιά. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης, έλεγχο ακοής κλπ.

8. Τέλος, τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εμφάνιση ωτίτιδας στο παιδί μας;

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή ωτίτιδας είναι:

Α)Καλό καθάρισμα της μύτης όταν υπάρχει μπούκωμα.

Β)Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα στέγνωμα των αυτιών με χλιαρό αέρα από σεσουάρ μαλλιών.

Γ)Όταν είναι εφικτό να φορούν προστατευτικά σκουφάκια κολυμβητηρίου.

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

Πηγή