Περισσότεροι από 6.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνουν κάθε μήνα και για 10 συνεχόμενους μήνες τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε 10 μήνες αντί για 5 σήμερα και η αρχή να γίνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η εξόφληση τον Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι με το που θα πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2019, αμέσως μετά θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με ημερομηνία εκκαθάρισης τον Φεβρουάριο και με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί μόλις σε 2 μήνες αφού έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις, δηλαδή τον Μάρτιο.

Ουσιαστικά οι πολίτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ βάσει της περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα που έχουν αναγράψει στο Ε9 μέσα στο έτος πληρωμής αυτή θα μεταφέρεται και θα εκκαθαρίζεται στο επόμενο έτος. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη εμβόλιμα μέσα στο έτος να γίνεται μια ενδιάμεση εκκαθάριση και να συμψηφίζονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τις δόσεις που θα απομένουν.

Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής τού εν λόγω φόρου σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις 5 δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα του πρώτου εξαμήνου που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις τόσο για τη συνέχεια του έτους όσο και για το επόμενο.

Για παράδειγμα, έστω ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Σήμερα, βάσει του νόμου που ισχύει ο φόρος αυτός θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ η κάθε μία. Με την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ο ίδιος φόρος των 500 ευρώ θα πληρωθεί σε 10 δόσεις των 50 ευρώ.

Σχέδια και για τον φόρο εισοδήματος

Αντίστοιχη σκέψη υπάρχει και για τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκαταβάλλουν κάθε μήνα το ποσό του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν κάθε μήνα ως μισθό ή σύνταξη μέσω της παρακράτησης φόρου.

Μάλιστα, για την πλειοψηφία των παραπάνω φορολογουμένων όταν εκκαθαρίζεται η φορολογική δήλωσή τους προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα, καθώς ο φόρος που έχει παρακρατηθεί ταυτίζεται με αυτόν που αντιστοιχεί στα συνολικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Μόνο αν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων ή έχουν και κάποια άλλα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα ή από ενοίκια προκύπτει πρόσθετος φόρος.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν καθιερωθεί ένα σύστημα να εισπράττεται μέσα στο επόμενο έτος σε πολλές δόσεις ο φόρος εισοδήματος και των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα του εισπρακτικού μηχανισμού και η αποπληρωμή των φόρων. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το περασμένο έτος.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις προκαταβολές φόρων που πληρώνουν κάθε χρόνο αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αν δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το σύστημα ή θα συμψηφίζονται τα ποσά όταν γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου. Και εδώ το πιθανότερο σενάριο είναι όταν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις 2019 για τα εισοδήματα του 2018 να γίνει συμψηφισμός και οι υπόλοιπες δόσεις να επανακαθοριστούν με βάση το νέο εισόδημα και τον νέο φόρο φυσικά.

Το σύστημα πληρωμής φόρων εισοδήματος και φόρων ακινήτων σε πολλές δόσεις θυμίζει την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που έχει καθιερωθεί και ισχύει και με την έγκριση των δανειστών.

Πηγή: http://www.rizopoulospost.com