ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ δίκιοι, δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που εξαπολύει φθινοπωρινή αντεπίθεση με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, πολύ δε περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων και έχουμε έναν Πρωθυπουργό που αγωνιά να καλύψει δημοσκοπικό χάντικαπ. Δεν έχει και πολλές ελπίδες. Δικαιούται να προσπαθήσει.

ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και με κίνδυνο να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων, σε μία περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη και ρευστή. Δεν είναι μόνο η αστάθεια μιας εθνικής οικονομίας και μιας κοινωνίας που απηλλάγησαν από έναν μνημονιακό γύψο. Είναι και οι ευμετάβλητες συνθήκες και οι αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ο Πρωθυπουργός έχει απόψε την ευκαιρία να παραμερίσει τις δημοσκοπικού ενδιαφέροντος επιδιώξεις και να αρθεί στο ύψος που απαιτεί η εθνική ευθύνη και η κρισιμότητα των περιστάσεων. ΣΕ μια τέτοια περίπτωση, θα έγινε με ακρίβεια και ειλικρίνεια τις συντεταγμένες στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί το εθνικό σκάφος ώστε η πορεία του να εξελιχθεί ασφαλώς και σε βιώσιμη κατεύθυνση. Να πει αλήθειες, να μην κολακεύσει αναμονές, να μην νομιμοποιήσει προσδοκίες υπερφίαλες και παρωχημένων προδιαγραφών. Να εκφέρει λόγο προγραμματικό, ρεαλιστικό και μετρημένο.

ΞΕΡΟΥΜΕ βέβαια ότι είναι το τελευταίο που θα κάνει. Θα προτιμήσει να επιδοθεί σε παρελκύσεις και παραπλανητικές μεγαλοστομίες, στις οποίες κατέφευγε πάντα, αλλά πλέον αποτελούν αποκλειστικό στυλ της Πολιτείας του τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και άρχισε να ξεδιπλώνει το επικό του αφήγημα.

ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την οικονομία. Παράλληλα, αναπαράγουν στερεότυπα, αντιλήψεις, προκαταλήψεις στην κοινωνική μάζα κατά τρόπο που επιστρέφει ως μπούμερανγκ στην πολιτική ηγεσία. Το έπαθε πλέον και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αυτό, αλλά δεν έμαθε από το πάθημα. Όσο ο λαός υπνωτίζεται από την πλάνη ότι «γίνεται κι αλλιώς», τόσο θα πιέζει για το «αλλιώς», τόσο θα εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια για ώριμη και υπεύθυνη διαχείριση της τύχης της χώρας