Στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, προς αξιοποίηση, μεταβιβάστηκαν εν μέσω θέρους και με διαδικασίες ελλιπούς διαφάνειας, 10.119 ακίνητα φορέων του Δημοσίου, έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με την οποία εγκρίθηκε η μεταβίβαση όλων αυτών των ακινήτων στο Υπερταμείο, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά περιλαμβάνει μόνο τους κωδικούς ΚΑΕΚ του κτηματολογίου, χωρίς κανένα άλλο διευκρινιστικό στοιχείο, εκτός από την πληροφορία ότι πρόκειται για γη συνολικού εμβαδού 511.357.451 τ.μ. και δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εκχώρηση αφορά κυρίως περιοχές και ακίνητα της περιφέρειας που δεν τα είχαν έως τώρα αγγίξει οι ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα σχέδια κεντρικής αξιοποίησης.
Ωστόσο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τα ακίνητα της αρμοδιότητάς τους καθώς δεν έχουν ενημερωθεί αλλά ούτε και ερωτηθεί από κανέναν μέχρι σήμερα.
ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Αποκωδικοποιώντας, όσο είναι δυνατόν, τη λίστα των ακινήτων που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας. Από αυτούς τους κωδικούς ΚΑΕΚ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μεταβιβάσεις έγιναν και μάλιστα πάρα πολλές στην περιοχή της Πάτρας.
Συγκεκριμένα, με βάση τον κωδικό της Αχαΐας και της Πάτρας (06 η Αχαΐα και ακολουθείται από το 167 που είναι η Πάτρα), φαίνεται ότι μεταβιβάστηκαν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων 2024 ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δημόσια γη και κτίρια, όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φορείς της Αυτοδιοίκησης βρίσκονται ακόμα «στο σκοτάδι», γι΄αυτή την ενέργεια.
Πάντως, στελέχη του υπερταμείου τόνισαν ότι από την μεταβίβαση, αποκλείστηκαν ακίνητα που έχουν δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, αλλά και αρκετά ακίνητα τα οποία διεκδικούν ιδιώτες.
Κανείς όμως δεν ξεκαθαρίζει, τι γίνεται με τα ακίνητα που είναι δηλωμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο και πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Η μεταβίβαση των ακινήτων πραγματοποιήθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων, και εντάσσεται στην υποχρέωση ελέγχου κι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία προβλεπόταν από το δεύτερο ακόμα μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ αξιοποίησε τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, υπουργείων, αλλά και εκείνη που χρησιμοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ τη διετία 2011-2012, προκειμένου να εντοπίσει δημόσια ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν έσοδα στο δημόσιο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ