Σταθερό παραμένει το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 72,1% του συνόλου των ανέργων (653.000 άτομα).

Η λύση είναι η μείωση των φόρων και η εξαφάνιση των ληστρικών εισφορών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να προσλάβουν κόσμο ή να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες, καθώς θα υπάρχουν κίνητρα για εγχώριες επενδύσεις.

Πολύ φοβόμαστε όμως πως με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, οι μακροχρόνια άνεργοι θα μετατραπούν σε μία βασική κοινωνική τάξη, η οποία θα εξαρτάται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της εξουσίας, ούσα εξαρτημένη από τις πολιτικές ισοπέδωσης της κοινωνίας, χωρίς όρεξη για δημιουργία και εργασία και εύκολα χειραγωγίσιμη, με τον πλούτο συγκεντρωμένο σε ελάχιστα χέρια.

Σε αυτή θα προστεθούν και οι όποιοι παράνομοι μετανάστες που ξεμένουν στην χώρα μας.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η πλειονότητα των ανέργων (72,1%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,3% των ανέργων αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 22,8%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 9,9%.

Η πλειονότητα των μη ενεργών ηλικίας 15 – 74 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (47,5%) ή έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησαν την τελευταία τους εργασία (28,9%).

Οι βασικοί λόγοι που δεν αναζητούν εργασία οι μη ενεργοί (4.378.300 άτομα) είναι το ότι βρίσκονται σε σύνταξη (38,5%) ή εκπαιδεύονται (24,8%). Το 0,8% των μη ενεργών αναζητεί εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο να την αναλάβει και το 1,4% δεν αναζητεί εργασία επειδή πιστεύει ότι δεν θα βρει ή δε γνωρίζει που να απευθυνθεί.