Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βγάλουν το κρέας από τη διατροφή τους, είτε για ηθικούς είτε για περιβαλλοντικούς λόγους.
Επειδή όμως το κρέας –τόσο το κόκκινο όσο και τα πουλερικά– αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ποιες είναι οι διαθέσιμες εναλλακτικές για τους χορτοφάγους;
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών –περίπου 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους– είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του σώματος, καθώς και για την ανάπτυξη των νέων ιστών, των μυών και των οστών.
Πολλές φυτικές τροφές δίνουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και είναι ιδανικές για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.
Τα φασόλια, οι φακές και όλα τα όσπρια γενικότερα δίνουν αξιόλογη ποσότητα πρωτεϊνών ανά γραμμάριο βάρους. Το ίδιο ισχύει επίσης για τη βρόμη, το κριθάρι και το ρύζι.
Η κινόα ξεχωρίζει μεταξύ των φυτικών πηγών πρωτεϊνών επειδή παρέχει πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή πρωτεΐνες που αποτελούνται από τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του.
Τέλος, οι χορτοφάγοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους σε πρωτεΐνες καταναλώνοντας σόγια και τα προϊόντα της (π.χ. τόφου), καθώς και ξηρούς καρπούς και τα προϊόντα τους (π.χ. γάλα αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο).