Οσοι υποστηρίζουν, διαχρονικά, ότι η Αιγιάλεια είναι εύφορη περιοχή για επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη, διαψεύστηκαν, τουλάχιστον την περίοδο που η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στην αφάνεια για μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ ή μάλλον στα «αζήτητα» γενικώς.
Η ΕΛΠΙΔΑ
Κάπως έτσι περιγράφεται, επιγραμματικά, το «ναυάγιο» που καταγράφει πλέον επίσημα ο δήμος – με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων – στην ελπιδοφόρα του προσπάθεια να αξιοποιήσει δύο μεγάλα τεμάχια γης, που συνηθίζεται επί δεκαετίες να αποκαλούνται «φιλέτα».
Πρόκειται για έκταση 300 στρεμμάτων στην ορεινή Περιστέρα της Ακράτας, στους πρόποδες του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων στον Χελμό και 70 παραθαλάσσια στρέμματα στην Ακονιά Καμαρών, όπου κάποτε επρόκειτο να γίνει το επίσημο παραθεριστικό κέντρο των υπαλλήλων του υπουργείου πολιτισμού.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η εταιρεία «Θεώρημα», από το 2015, είχε μεταφέρει στο δήμο το ενδιαφέρον επενδυτών για τις δύο ανεκμετάλλευτες περιοχές, με αναπτυξιακή προοπτική. Ηταν τότε που ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από την Αθήνα, εκπροσωπώντας κεφάλαια επιχειρηματιών, περιέγραφαν ένα σχέδιο που περιελάμβανε:
Κατασκευή δύο 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων αστέρων, στο βουνό, γήπεδα και προπονητικά κέντρα ακόμα και για μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες του εξωτερικού, πλάνο αρχικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας.
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ
Αν και ο δήμος προσφέρθηκε να κάνει κάθε δυνατή νόμιμη ενέργεια ενίσχυσης της πρότασης των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ακόμα και παραχώρηση των οικοπέδων για 50 χρόνια (χρήση και όχι κυριότητα), το κακό οικονομικό κλίμα, η ασταθής υψηλή φορολογία, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες συναρμοδίων υπηρεσιών αδειοδοτήσεων, τους αποθάρρυναν οριστικά.
Λέγεται πάντως ότι υπήρχε και ιδιοκτησιακή ασάφεια, παρότι τα επίσημα έγγραφα υποδηλώνουν την πρωτοκαθεδρία του δήμου. Υπήρχαν ωστόσο κάποιοι ιδιώτες που άρχισαν να διεκδικούν κομμάτια εκτάσεων και να ετοιμάζονται για νομικές κινήσεις.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν υπηρεσιακά με τις δύο αυτές περιπτώσεις, μεταφέρθηκε στην «Π» ότι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ μιλούσαν μαζί τους και ζητούσαν στοιχεία για τους προς αξιοποίηση χώρους, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έβλεπαν να αλλάζουν νόμοι και διαδικασίες, μέχρι που η σύγχυσή τους ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Από δω και πέρα, ο δήμος ελπίζει σε αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος, σταθερότητα και κυβερνητικά μέτρα προσέλκυσης επενδυτών, για να ξαναβγεί στο κυνήγι επιχειρηματικών ομίλων, τόσο σε Ακράτα και Ερινεό, όσο και στο παραλιακό τμήμα του Αιγίου προς Αλυκή, όπου επίσης υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ