Τρεις διαφορετικές εκδοχές «προϋπολογισμών» μέσα σε 25 μέρες καλείται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, για να πείσει τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και για τα υπόλοιπα αντίμετρα που θέλει να εφαρμόσει. Τις θέσεις του διαπραγματευτικού επιτελείου μετέφερε στις επαφές που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Βερολίνο και που θα έχει σήμερα Λονδίνο (θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών, ενώ θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων).
Ωστόσο, το τέλος της διαδρομής αργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το σενάριο λήψης των τελικών πολιτικών αποφάσεων για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το μέρισμα τον Δεκέμβριο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. Και τούτο διότι οι θεσμοί θεωρούν ότι ίσως τότε να είναι διαθέσιμα τα αναγκαία δημοσιονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει μόνιμα υψηλά πλεονάσματα με το μείγμα πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση. Το πρώτο «πακέτο» στοιχείων προϋπολογισμού θα πρέπει να σταλεί στη Eurostat την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο τέλος της άλλης εβδομάδας.
Aφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη. Την 1η Οκτωβρίου βάσει συνταγματικής υποχρέωσης η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες θα ακολουθεί το πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού που ψηφίστηκε προ μηνών. Δηλαδή θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων.
Η κρίσιμη αποστολή, που θα έχει την μορφή αιτήματος προς την Κομισιόν, θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου. Εως τότε θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού με προσαρμοσμένη μορφή στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Πρόκειται για την αίτηση ένταξης Ελλάδος για πρώτη φορά στη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.