Όπως και να το κάνουμε, η πατρίδα μας χρειάζεται. Και μας χρειάζεται όλους. Κανείς δεν περισσεύει, άσχετα αν ορισμένοι πολιτικοί δίνουν όρια ζωής στους άνω των 70 ετών ανθρώπους! Κι αν δεν έχεις γέρο στο σπίτι να πας να αγοράσεις, έλεγε ένα παλιό απόφθεγμα, έστω και σαν ευφυολόγημα, για ν’ αποδείξει και τη χρησιμότητα των ηλικιωμένων!.. Αυτός και ο λόγος που πάντοτε οι νέοι σέβονται και ακούνε τους μεγαλύτερους στην ηλικία!
Νεκροί δεν χρειαζόμαστε, όπως έλεγαν ορισμένοι αριστεροί στο Παραπέτασμα!.. Πάσα πνοή είναι χρήσιμη για τον τόπο!.. Καιρός, λοιπόν, να επιστρέψουν όλα τα ελληνόπουλα στη γη που τους γέννησε!..

ΙΣΩΣ φανεί περίεργο σε ορισμένους, αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αισθανόταν η ταπεινότητά μου ήταν όταν είχα δίπλα μου ηλικιωμένους ανθρώπους και άκουγα τις ιστορίες τους! Ιστορίες ζωής, που όλοι συγκινούνται, αφού κάθε άνθρωπος κουβαλάει τη δική του πείρα. Τη δική του σοφία!

Αυτοί μου έδειξαν τον δρόμο. Αυτοί ήσαν οι φωτεινοί φάροι της δικής μου ζωής. Αυτός και ο λόγος που ακολούθησα την δική μου πορεία. Μια πορεία καθοδηγούμενη από τις προτροπές και συμβουλές των μεγαλυτέρων μου, διότι τους αισθανόμουν ως την ασφαλή πυξίδα της ζωής.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί (και δεν μιλάμε μόνο για τους σημερινούς κυβερνώντες) είχαν την εφιαλτική ιδέα να περάσουν το μήνυμα του ιδεολογικού χάσματος των γενεών, με στόχο και σκοπό να υπάρξει στην ουσία ένα μίσος μεταξύ νέων και μεγαλυτέρων, μεταξύ παιδιών και γονιών, ώστε να επιταχυνθούν οι αρρωστημένες πολιτικές φιλοδοξίες τους.

Όμως, δεν τους βγήκε. Κοινώς «την πάτησαν»!.. Διότι, όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας: «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Ήλθε η 8χρονη κι αναθεματισμένη οικονομική κρίση και οι νέοι κατάλαβαν πόσο χρήσιμοι είναι οι ηλικιωμένοι. Ακόμη περισσότερο όταν είδαν τους παππούδες τους να μοιράζονται την ισχνή συνταξούλα τους με τα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Μου έλεγε ο αδελφός μου ο Δημήτρης ότι στα χωριά που πήγαινε ως ταχυδρόμος, έβλεπε νέους να έρχονται στα χωριά και να παίρνουν μαζί τους τους γονείς τους, που σε άλλες εποχές είχαν αφήσει μονάχους στην ύπαιθρο, για να επιβιώσουν με τη σύνταξή τους!

Αλλά, ας μη τα θυμόμαστε πια!. Περασμένα, ξεχασμένα!.. Βλέπω τα παιδάκια να ξεριζώνονται απ’ τη γενιά τους και να γίνονται αναχωρητές από την πατρίδα που τους γέννησε! Αναχωρητές σε ξένη γη!.. Και δεν το κάνουν με ευχαρίστηση. Με πόνο και καημό το κάνουν, αφού κάποιοι καλοθελητές των αφεντικών της Ευρώπης θέλησαν αυτά τα παιδιά, τα φωτισμένα μυαλά της πατρίδας μας, να γίνονται μετανάστες!

Όπως και να το κάνουμε, η πατρίδα μας χρειάζεται. Και μας χρειάζεται όλους. Κανείς δεν περισσεύει, άσχετα αν ορισμένοι πολιτικοί δίνουν όρια ζωής στους άνω των 70 ετών ανθρώπους! Κι αν δεν έχεις γέρο στο σπίτι να πας να αγοράσεις, έλεγε ένα παλιό απόφθεγμα, έστω και σαν ευφυολόγημα, για ν’ αποδείξει και τη χρησιμότητα των ηλικιωμένων!.. Αυτός και ο λόγος που πάντοτε οι νέοι σέβονται και ακούνε τους μεγαλύτερους στην ηλικία! Νεκροί δεν χρειαζόμαστε, όπως έλεγαν ορισμένοι αριστεροί στο Παραπέτασμα!.. Πάσα πνοή είναι χρήσιμη για τον τόπο!.. Καιρός, λοιπόν, να επιστρέψουν όλα τα ελληνόπουλα στη γη που τους γέννησε!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ