«Στα χειρόγραφα που διασώθηκαν από την πτώση του Βυζαντίου, στα αρχαία αγάλματα που ξεθάφτηκαν από τα ερείπια της Ρώμης, μπροστά στην έκθαμβη Δύση, ορθώθηκε ένας νέος κόσμος, ή Ελληνική αρχαιότητα. Μπροστά στις φωτεινές μορφές της εξαφανίστηκαν oι οπτασίες του Με¬σαίωνα» («Άπαντα», 1η Ρωσική έκδοση τόμ. 20, σελ.187.)
Όταν πρωτοσκέφθηκα την ιδέα της συγγραφής του έργου: «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», μου φαινόταν ότι ήμουν ένας Δον Κιχώτης, που ήθελε να συλλάβει ένα άπιαστο όνειρο. Να, όμως, που σήμερα το όνειρο αυτό έγινε μια πραγματικότητα και όλοι οι αναγνώστες του έργου αυτού είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η γνώση των αρχαίων Ελλήνων δεν χάθηκε. Σώζεται στα διάφορα «συρτάρια της γης» και στις διάφορες βιβλιοθήκες ή ιδιωτικές της οικουμένης!
Επειδή, όμως, υπάρχουν και νέοι αναγνώστες ή ορισμένοι που δεν είχαν την δυνατότητα να διαβάσουν τους δύο προηγούμενους τόμους, ας
θυμηθούμε για λίγο μερικά σημαντικά στοιχεία, που έδωσε ο γράφων σε διάφορες συνεντεύξεις ή δημοσιεύσεις του για το θέμα αυτό.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
1) Χρόνια ολόκληρα με τυραννούσε μια σκέψη: Πως είναι δυνατόν εμείς που δώσαμε τα φώτα στην Οικουμένη να μένουμε στο σκοτάδι, κι αυτοί που ζούσαν στα δένδρα να θεωρούνται πιο μορφωμένοι από εμάς; Ο προβληματισμός αυτός γινόταν όλο και πιο έντονος μέχρι την ώρα που διάβασα το μνημειώδες έργο του Κωστή Παλαμά: «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου». Μέσα στο μεγάλο αυτό ποίημα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για τον «θάνατο των αρχαίων». Φανταστείτε την συγκίνηση μου όταν διαπίστωσα το ιερόν πάθος του εθνικού ποιητή να απόδειξη τι μεγάλη καταστροφή επήλθε στο Γένος με την φυγάδευση χιλιάδων αρχαίων ελληνικών χειρογράφων από τα Ορθόδοξα Χριστιανικά μοναστήρια της Ελλάδος στην Δύση! Καραβιές ολόκληρες. Τι άλλο να πω;
2) Το γεγονός ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Τσαρίτσανη, υπάρχει μια μεγάλη τοιχογραφία του 18ου αιώνος που δείχνει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και προφήτες (όπως η Σίβυλλα) να κρατούν χειρόγραφα και να στηρίζουν την άμπελο του Χριστιανισμού! Κάτι που έκανα και εξώφυλλο του της πρώτης εκδόσεως του βιβλίου μας.
3) Το γεγονός ότι επί αιώνες τώρα μας τροφοδοτούσαν με την ιδέα ότι η γνώση των αρχαίων Ελλήνων βρισκόταν αποθηκευμένη μονάχα μέσα στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Μέγα ψεύδος!.. Σ’ ολόκληρη την ελληνική και ρωμαϊκή επικράτεια υπήρχαν δεκάδες (ίσως εκατοντάδες) ελληνικές βιβλιοθήκες που φώτιζαν τον κόσμο απ’ άκρου εις άκρον. Να θυμηθούμε τις βιβλιοθήκες που επισημάναμε όχι μόνο στην Αθήνα (του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους, του Πανταίνου, του Αδριανού κ.λ.π.), στην Αντιόχεια στο Αφγανιστάν, στην Πέργαμο, τις βιβλιοθήκες των Γυμνασίων, στην Ρόδο, στην Κω, στο Ταυρομένιο και σε πολλά άλλα σημεία της γης. Ήσαν τόσες πολλές οι βιβλιοθήκες της Αρχαίας Ελλάδος, ώστε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας να φαντάζει μπροστά τους σαν… παρωνυχίδα! Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες σας μέχρι ποίου σημείου είχε φθάσει το πνευματικό επίπεδο των προγόνων μας, θα σας θυμίσω το περίφημο πλοίο «Συρακοσία», ένα είδος εμπορικού πλοίου, που διέθετε, πέραν των άλλων, και βιβλιοθήκη για ανάγνωση των επιβατών!
4) Το γεγονός ότι την Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, που πρώτος οραματίστηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και υλοποίησε ο Πτολεμαίος Α’ ο Σωτήρ, προσπάθησαν να την πυρπολήσουν πολλές φορές. Την πρώτη επί Αυτοκράτορος Ιουλίου Καίσαρος (47 π.Χ.) η οποία μάλλον ήταν ασήμαντη διότι εκάησαν μερικοί κύλινδροι στις αποθήκες, που είχαν μεταφερθεί για να φορτωθούν στα καράβια που ήσαν στην παραλία. Εάν είχε γίνει σημαντική καταστροφή θα την ανέφερε πρώτος ο Ιούλιος Καίσαρ, που ήταν και λόγιος, μέσα στα έργα του ή τουλάχιστον κάποιοι ιστορικοί. Ο Στράβων, για παράδειγμα, που την επισκέφθηκε 20 χρόνια αργότερα την βρήκε ανέπαφη. Την δεύτερη επί Αυτοκράτορος Αυρηλιανού (270-273), όταν καταστράφηκε το παλάτι κατά την εισβολή στην Αίγυπτο των στρατευμάτων της βασίλισσας Ζηνοβίας στην Παλμύρα. Αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα χωρίς σημαντική ζημιά. Το ίδιο και την τρίτη φορά όταν ο χριστιανικός όχλος, επί Πατριάρχου Θεοφίλου (391 μ.Χ.), κινήθηκε εναντίον της βιβλιοθήκης του Σεραπείου, όπου είχαμε μεν μία καταστροφή, αλλά όχι της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας με τους 690.000 τόμους. Την τέταρτη φορά όταν ένας άλλος χριστιανικός όχλος κινήθηκε εναντίον της Υπατίας (370-415) και λέγουν ότι εστράφησαν κατά της Βιβλιοθήκης. Ίσως, να πρόκειται για την καταστροφή που αναφέραμε στο Σεραπείον, το οποίο διέθετε βιβλιοθήκη με 42.000 τόμους βιβλίων. Η κυριότερη, όμως, καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας ήταν το 640 μ.Χ. επί Χαλίφη Ομάρ που έδωσε εντολή να καταστραφούν τα βιβλία με το σκεπτικό ότι: «Αν τα βιβλία συμφωνούν με το Κοράνιο να καταστραφούν, διότι είναι περιττά. Εάν διαφωνούν με το Κοράνιο να καταστραφούν διότι είναι επικίνδυνα». Πράγματι. Επί έξι ολόκληρους μήνες, 4.000 λουτρά θερμαίνονταν με τους παπύρους, τις περγαμηνές και τα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας!
5) Το γεγονός ότι δώσαμε πολλές απαντήσεις σε προβληματισμούς εάν κάηκε ή όχι η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και αν σώθηκαν ή όχι τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα με τους απλούς συλλογισμούς: α) Οι λόγιοι της εποχής είχαν την δυνατότητα να αφαιρέσουν όποια βιβλία θεωρούσαν χρήσιμα δεδομένου ότι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας για τα οποία βιβλία, ο τότε κατακτητής Αμρ δεν ενδιαφερόταν και τόσο πολύ μιας και δεν μπορούσε να τα διαβάσει. Άλλωστε ο χρόνος που κύλησε μέχρι να έρθει η απαντητική επιστολή του Χαλίφη Ομάρ προς τον Αμρ για την καταστροφή της Βιβλιοθήκης ήταν αρκετός (πάνω από ένα μήνα) για να μπορέσουν οι λόγιοι να αφαιρέσουν τα βιβλία της αρεσκείας των. β) Ακόμη και όταν καταστρέφονταν τα βιβλία στις διάφορες εστίες πυρός, πάλι οι διανοούμενοι είχαν όλον τον χρόνο να διασώσουν, ό,τι ήταν ωφέλιμο για τις επόμενες γενεές, γ) Αφού κάηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, που βρέθηκαν αμέσως χιλιάδες τόμοι (!!) για να την πλουτίσουν εκ νέου, όπως, αναφέρουν διάφοροι ιστορικοί; δ). Τέλος, για να καταλήξουμε στην ερευνά μας «ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ», αφού κάηκαν τα βιβλία, πού βρέθηκαν τόσες χιλιάδες αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα που επισημάναμε εμείς;
6) Το γεγονός ότι βρήκαμε τόσα πολλά χειρόγραφα, έχουμε τις πηγές και τις διαβεβαιώσεις μέσα στο βιβλίο μας, αφού εκεί μέσα ο αναγνώστης θα εκπλαγεί με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις μας. Χαρακτηριστικά μόνον να σας πω, ότι βρήκαμε αρχαία χειρόγραφα ακόμη και μέσα σε βαλσαμωμένους ιερούς κροκοδείλους που φυλάσσονται στο Μουσείο Μπάνκροφτ, στο Μπέρκλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!.. Κοντολογίς οι αναγνώστες θα μείνουν άναυδοι για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και τις επισημάνσεις πάνω από 200.000 χειρογράφων σε διάφορα μουσεία, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές του κόσμου, που κάποιοι απέκρυπταν επιμελώς για να ιδιοποιούνται την «χαμένη γνώση» των Αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών Συγγραφέων Έλα, όμως, που ο Θεός της Ελλάδος μας βοήθησε να τους βρούμε και να τους αποκαλύψουμε!..
7) Το γεγονός ότι ήρθε η ώρα οι Έλληνες αναγνώστες να έχουν όχι μόνον τον πρώτο ή τον δεύτερο, αλλά και τον τρίτο τόμο του έργου μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα» με νέες και ίσως πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις!
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ