Η είδηση της αύξησης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία έριξε τις τιμές του αμερικανικού αργού ώς τα 47,09 δολάρια ανά βαρέλι και του μπρεντ ώς τα 50,26 δολάρια

Στα 47 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού και ενδεχομένως να πάει ακόμη χαμηλότερα, καθώς οι κοινές περικοπές της παραγωγής που αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες ΟΠΕΚ, Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δείχνουν ανεπαρκείς για τη μείωση του πλεονάσματος στην προσφορά.

Η χθεσινή πτώση της τιμής του αργού τροφοδοτήθηκε από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚ, αύξησε τον Φεβρουάριο την ημερήσια παραγωγή της κατά 263.000 βαρέλια, σε επίπεδα μεγαλύτερα των 10 εκατ. βαρελιών, εξαλείφοντας περίπου το 1/3 των περικοπών που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο.

Το Ριάντ -που τον Ιανουάριο είχε μειώσει την παραγωγή του περισσότερο απ’ ό,τι απαιτούσαν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις- ισχυρίστηκε ότι το επιπλέον πετρέλαιο που παρήγαγε δεν το διοχέτευσε στις διεθνείς αγορές αλλά το αποθήκευσε σε εγκαταστάσεις στην επικράτειά του.

Χαμηλές πτήσεις…

Η εξήγηση αυτή όμως δεν στάθηκε ικανή για να εμποδίσει την υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού αργού χθες ώς τα 47,09 δολάρια ανά βαρέλι και του μπρεντ ώς τα 50,26 δολάρια.

Η τιμή του αργού υποχώρησε για πρώτη φορά τους τελευταίους 3,5 μήνες κάτω από τα 50 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των αποθεμάτων.

Παρά τις περικοπές στην παραγωγή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν για πτώση των διεθνών τιμών αντί για την άνοδο που προσδοκούν οι πετρελαιοπαραγωγοί.

Καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο της Γης βαίνει προς το τέλος του και η κατανάλωση και ζήτηση καυσίμων μειώνεται, τα παγκόσμια αποθέματα αργού συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ και παρά τις περικοπές στην παραγωγή, τον Ιανουάριο τα συνολικά αποθέματα αργού των ανεπτυγμένων χωρών αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Τα αποθέματα μάλιστα δεν αυξήθηκαν μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ ειδικά, η παραγωγή από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με το Reuters, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ πρόσθεσαν στην ημερήσια παραγωγή τους αυτόν τον μήνα ακόμη 79.000 βαρέλια, ανεβάζοντας το σύνολό της στα 4,87 εκατομμύρια ημερησίως.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αρκετοί αναλυτές έχουν πλέον αρχίσει να αμφιβάλλουν για το αν οι περικοπές που αποφάσισαν το καρτέλ και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είναι διατηρήσιμες.

Η συμφωνία των περικοπών ισχύει ώς τα μέσα του 2017, ενώ επιτροπή πέντε χωρών που εποπτεύει την εφαρμογή της θα συναντηθεί σε 10 ημέρες στο Κουβέιτ.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ από την πλευρά τους θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τη συμφωνία τον επόμενο Μάιο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr