Πολλοί νομίζουν ότι με τη λέξη «πρόοδος» (= προ + οδός > προ της οδού> προπορεύομαι) ή «εκσυγχρονισμός» (= εκ + συν + χρόνος > κάτι που συγχρονίζεται ή εκσυγχρονίζεται) είναι απαραίτητα θετικά στοιχεία. Λάθος. Και λάθος μεγάλο. Διότι και οι δύο λέξεις μπορούν να σημαίνουν από τη μία πλευρά κάτι θετικό, αλλά και από την άλλη πλευρά κάτι αρνητικό. Ας το εξετάσουμε, λοιπόν, έστω και αν το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά στην δική μας πίστη, αλλά στην πίστη άλλων ανθρώπων!

ΘΥΜΑΜΑΙ είχα διαβάσει προ καιρού (πολύ πριν εκλεγεί δηλαδή ο Ντόλαντ Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ), ένα ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύθηκε στη γνωστή ηλεκτρονική εφημερίδα «news247.gr», και ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος με το αποτέλεσμα μιας δημοσκοπήσεως. Ακόμη περισσότερο όταν σ’ αυτού του είδους τις δημοσκοπήσεις τίθεται το θέμα της πίστεως των ανθρώπων, έστω και αν το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά στην δική μας πίστη (χριστιανισμός), αλλά στην πίστη άλλων ανθρώπων (μωαμεθανισμός). Ας διαβάσουμε το ρεπορτάζ:

«Η ερώτηση της δημοσκόπησης του Public Policy Polling στις ΗΠΑ ήταν πολύ απλή. “Τι θα προτιμούσατε να κατασκευαστεί κοντά στο Ground Zero, ένα τζαμί η ένα κλαμπ στριπτίζ;”.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η απάντηση στην έρευνα. Όσο αφορά τους Ρεπουμπλικάνους ερωτηθέντες μόλις το 4% δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός τζαμιού δύο τετράγωνα από την περιοχή, ενώ το 21% είπε ότι δε θα είχε πρόβλημα με τη δημιουργία ενός κλαμπ στριπτίζ.
Οι δημοκρατικοί, όντως ποιο ανοιχτόμυαλοι και σαφώς επηρεασμένοι από τις δηλώσεις Ομπάμα που συμφωνεί με την ανέγερση του τζαμιού, επέλεξαν 49% από αυτούς την ανέγερση του τζαμιού ενώ 33% την δημιουργία ενός κλάμπ στριπτίζ.
Όσο αφορά τους ανεξάρτητους το 34% προτιμά τζαμί, ενώ το 28% κλάμπ στριπτίζ.
Είναι απορίας άξιο πως σε ένα τόσο ιερό χώρο όπως είναι το “Σημείο 0” οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα να δημιουργηθεί ένα στριπτιτζάδικο από ότι ένα ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο.
Κατά τι διάρκεια της συζήτησης για την οικοδόμηση ή όχι του τζαμιού πολλά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι η περιοχή είναι “ιερή” και πρέπει να έχει λιγότερα καταστήματα.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει αναφέρει η Νιού Γιόρκ Ντέιλι Νιούς καθώς τρία τετράγωνα από το σημείο 0 έχουν καταμετρηθεί 17 πιτσαρίες, 18 υποκαταστήματα τραπεζών, 11 μπάρ, 10 καταστήματα υποδημάτων, 17 κομμωτήρια. Υπογραμμίζεται επίσης ότι δυο τετράγωνα από το Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κάποτε ήταν το κλάμπ στριπτιζ “Pussycat Lounge”.
Προς τη λοιπόν αυτή η ισλαμοφοβία; Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θεωρούν το τζαμί ειδικά σ’ εκείνη την τοποθεσία ένα είδος πρόκλησης. Προφανώς, εμμέσως το συνδέουν με το γεγονός ότι η τρομοκρατική επίθεση έγινε στο όνομα του Ισλάμ, αλλά καθοριστικό ρόλο παίζει και η εντύπωσή τους ότι στους κόλπους του Ισλάμ βρίσκει εύφορο έδαφος ένας επιθετικός εξτρεμισμός.» (Το ρεπορτάζ είναι δια χειρός του έγκριτου Έλληνα δημοσιογράφου κ. Στέφανου Νικήτα).

Δεν ξέρω αν αυτό, που συμβαίνει σήμερα, λέγεται πρόοδος ή εκσυγχρονισμός. Ούτε αν αυτό, που βλέπουμε, είναι στοιχείο εξελίξεως προς την ορθή κατεύθυνση και πως οι ενέργειες αυτές είναι σίγουρα θετικές! Κι όλα αυτά διότι δεν νομίζω ότι μας βρίσκουν απαραίτητα όλους σύμφωνους. Και ξέρετε γιατί;
Γιατί πολλοί νομίζουν ότι με τη λέξη «πρόοδος» (= προ + οδός > προ της οδού> προπορεύομαι) ή «εκσυγχρονισμός» (= εκ + συν + χρόνος > κάτι που συγχρονίζεται ή εκσυγχρονίζεται) είναι απαραίτητα θετικά στοιχεία. Λάθος. Και λάθος μεγάλο. Διότι και οι δύο λέξεις μπορούν να σημαίνουν από τη μία πλευρά κάτι θετικό, αλλά και από την άλλη πλευρά κάτι αρνητικό.
Κάποιος ο οποίος κυριολεκτικά προπορεύεται (προ της οδού), αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι σωστή και η πορεία του και δεν μας πηγαίνει στον γκρεμό. Όπως και αν κάποιος εκσυγχρονίζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα μας οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση και όχι προς την καταστροφή, αν σκεφτούμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν και πολύ πιο … εκσυγχρονισμένα όπλα μαζικής καταστροφής από τις κοινωνίες του παρελθόντος!
Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος, για να είμαστε σίγουροι ότι βαδίζουμε σωστά, είναι η πίστη μας στις παραδόσεις μας. Στις παραδόσεις του Γένους ή της Φυλής μας. Και δεν το λέω μόνο για μας τους Έλληνες, που έχουμε τη δική μας φιλοσοφία, κουλτούρα ή πρακτική αντίληψη ζωής, αλλά και για όλους τους ανθρώπους, που ζουν στον πλανήτη μας. Ανθρώπους, που έχουν τις δικές τους παραδόσεις. Ανθρώπους πάσης φυλής και θρησκείας! Και τούτο διότι όλες σχεδόν οι παραδόσεις των ανθρώπων κατά κανόνα εστιάζουν την φιλοσοφία τους σε έναν ενάρετο και ηθικό τρόπο ζωής.
Πάνω απ’ όλα πρέπει να βάζουμε την αγάπη προς τον πλησίον μας. Κι όλα αυτά γιατί, όπως λέει η Γραφή: «Εάν ταίς γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον» (Α΄ Κορ. 13,1).

Με σεβασμό και εκτίμηση
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

 

ΠΗΓΗ