Δυσλειτουργίες στο σύστημα διαχείρισης των κέντρων αιμοδοσίας, η αιτία της ανεπάρκειας αίματος, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.
«Πλέον τα προβλήματα επάρκειας δεν εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι – όπως συνέβαινε παλαιότερα – αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν διαστήματα που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να μεταγγιστούν», αναφέρει στο Onmed ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Δήμος.
Ενδεικτικά περιγράφει πως τον περασμένο μήνα, σχεδόν όλες οι μονάδες μεσογειακής αναιμίας της χώρας αναγκάζονταν είτε να αναβάλουν τις μεταγγίσεις για 2 ή 3 μέρες είτε να χορηγούν στους θαλασσαιμικούς μια μονάδα αίματος αντί για δύο. Υπήρξαν βεβαία και περιπτώσεις όπως αυτή του Λαϊκού νοσοκομείου της Αθήνας, όπου – όπως λέει ο κ. Δήμος – «οι μεταγγίσεις αναβλήθηκαν ως και 20 ολόκληρες μέρες.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, «οι δυσλειτουργίες παρατηρούντια ανά διαστήματα όχι επειδή μειώνονται οι αιμοδοσίες αλλά λόγω του συστήματος διαχείρισης. Από Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν δεσμευθεί ότι αυτό το σύστημα θα αλλάξει μέσα στον επόμενο μήνα ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί».
Βασικό θέμα για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία – που μεταγγίζονται ανά τακτά διαστήματα – είναι το προσωπικό των μονάδων να μένει σταθερό, ώστε να γνωρίζει το ιστορικό και τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενή. «Τα προηγούμενα χρόνια αυτό ήταν δεδομένο, όμως πλέον εξαιτίας των γενικότερων ελλείψεων στο ΕΣΥ, οι αλλαγές είναι συχνές. Οι νοσηλεύτριες – που λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι των ασθενών με τους γιατρούς – αλλάζουν κάθε τόσο», αναφέρει ο κ.Δήμος.
Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο νοσοκομείο Τρικάλων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η νοσηλεύτρια της Μονάδας έχει αλλάξει δύο φορές μέσα στους τελευταίους μήνες, χωρίς ουσιαστικό λόγο ούτε προσωπικό αίτημα της ίδιας. «Η ενέργεια διαταράσσει την ηρεμία των ασθενών, επιτείνοντας την ανασφάλειά τους», αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας.
Η κατάσταση σήμερα
Οι ετησίες ανάγκες της χώρας σε αίμα φτάνουν τις 650.000 μονάδες, εκ των οποίων οι περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Περίπου 150.000 μονάδες υπολογίζονται οι ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, μόνο για τον Οκτώβριο, εγκρίθηκαν, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια, 920.000 ευρώ.
Η μεσογειακή αναιμία
Η Μεσογειακή Αναιμία ή θαλασσαιμία, χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ανήκει στις κληρονομικές ασθένειες – προκαλείται δηλαδή από ανωμαλίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, κάθε χρόνο περίπου 10 παιδιά γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα.
Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, είναι οι μεταγγίσεις αίματος κάθε 15-20 ημέρες.