Το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου 2018 στο café του βιβλιοπωλείου IANOS στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας: Μαθήματα για τη σύγχρονη Ρωσία του Yegor Gaidar που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου συμμετείχε ο τέως Υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, καθηγητής και ηγέτης του κόμματος «Πρωτοβουλία Πολιτών» Andrey Nachayev. Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης, η Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοπονήσσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και μεταφραστής του βιβλίου Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.

 

Στην εισαγωγή του ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως για τον ίδιο το βιβλίο αποτέλεσε μια μεγάλη μεταφραστική περιπέτεια καθώς περιέχει ένα μοναδικό σε πλούτο αρχειακό υλικό με το οποίο ο συγγραφέας τεκμηριώνει τα αίτια και τις επιπτώσεις της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας δίνει στους αναγνώστες την ευκαιρία να στοχαστούν πάνω στο φαινόμενο της Ρωσικής Επανάστασης του 1917, να κατανοήσουν την κατάσταση στη σημερινή Ρωσία και ταυτόχρονα αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στο δημόσιο διάλογο για τη χώρα μας.

 

Ο Andrey Nachayev ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του εκλιπόντος Yegor Gaidar αφότου ευχαρίστησε το κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Ρωσία, θέλησε να μοιραστεί μαζί του το χρονικό που οδήγησε τον ίδιο και τον Yegor Gaidar να πρωτοστατήσουν στη μεταρρύθμιση της Ρωσίας την περίοδο 1991-2000. Παρόλο που ο Gaidar κατέληξε να γίνει Υπουργός Οικονομικών και Πρωθυπουργός της κυβέρνησης Boris Yeltsin ο ίδιος παρέμεινε ένας επιστήμονας που αγαπούσε να γράφει βιβλία, επισήμανε ο Nachayev. Υπογραμμίζοντας πόσο διορατικός υπήρξε ο Gaidar ο οποίος ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο όταν διαπίστωσε τον κίνδυνο επιστροφής της Ρωσίας στην εποχή της ΕΣΣΔ, θέλησε να κλείσει την τοποθέτησή του δηλώνοντας πως το βαθύτερο νόημα του βιβλίου είναι η προειδοποίηση για τα λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν στη σημερινή Ρωσία.

 

Παίρνοντας το λόγο ο Ηλίας Κανέλλης δήλωσε πως η ανάγνωση του βιβλίου Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας συμπυκνώνει και προεκτείνει τα αίτια καταστροφής του κομμουνιστικού πειράματος ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις νομοτέλειες στην ταυτότητα της σύγχρονης Ρωσίας που παρατήρησε μέσα από την ανάλυση του Gaidar.

 

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου μεταφέροντας την εμπειρία της ιστορικής έρευνας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να εκδίδονται έργα όπως Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας καθώς προσφέρουν μαρτυρίες και εμπεριστατωμένες αναλύσεις από τον ανατολικό κόσμο σε μια βιβλιογραφία που κυριαρχούν πολλές αναλύσεις από τον δυτικό κόσμο. Επισημαίνοντας παράλληλα τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βιβλίου, τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε πως το συγκεκριμένο βιβλίο «Ανοίγει δρόμους για να ελέγξουμε τις γνώσεις μας». Στη συνέχεια παρατήρησε πως η ανάλυση του Gaidar ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ερμηνευτικά σχήματα που έχουν ιδεολογικοποιημένες και συχνά συνωμοσιολογικές βάσεις και παρατηρεί τα πράγματα με μια ψυχρή λογική δίνοντας στη γραφή του μια συναισθηματική τροχιά όταν βλέπει τις τελευταίες ηγεσίες της Ρωσίας να αγνοούν τα σημάδια που οδηγούν στον γκρεμό. Αφότου στάθηκε λίγο στον τρόπο με τον οποίο συγγραφέας ερμηνεύει κριτικά στο έργο του τη θεωρία ύπαρξης δύο τελείως διαφορετικών κόσμων: καλή Δύση εναντίον κακής Ανατολής, η αν. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας εξέφρασε την άποψη πως Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας είναι ένα έργο που θα συζητηθεί πολύ, παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον τόσο για τους οικονομολόγους όσο και για τους ιστορικούς και εντέλει μας επιτρέπει να ξύσουμε την επιφάνεια της μυστηριώδους Ρωσίας.

 

Στην τελευταία τοποθέτηση της βραδιάς, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μεταφέροντας την εμπειρία του ως αναγνώστης του βιβλίου Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας θαύμασε την ψύχραιμη γλώσσα του Gaidar η οποία φανερώνει έναν βαθιά καλλιεργημένο άνθρωπο που μπορεί να μιλά με όρους τεχνικούς. Επισημαίνοντας πως ο συγγραφέας δεν μεταδίδει μόνο την πληροφορία των τελευταίων τριάντα πέντε ετών αλλά και τα κοινωνικά αισθήματα, εξέφρασε και εκείνος την άποψη πως το βιβλίο διαφοροποιεί το βλέμμα εκείνων που έχουν μελετήσει τα σοσιαλιστικά καθεστώτα από δυτικές πηγές. Δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη συγκριτική μελέτη που πραγματοποιεί ο συγγραφέας στις καταρρεύσεις όλων των μεγάλων αυτοκρατοριών ξεκινώντας από τη ρωμαϊκή, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο το πώς οι δυναστικές κοινωνίες χάνουν κάποια στιγμή τη λειτουργικότητά τους, ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας κατέληξε πως Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας είναι ένα έργο που υπενθυμίζει τι σημαίνει πραγματικά πολιτική οικονομία και μεταφράζει κόσμους που δεν γνωρίζουμε καλά

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με τους ομιλητές να δέχονται – όπως ήταν φυσικό – πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.