Αναταραχή και δυσφορία στους επαγγελματικούς φορείς του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας, με την οποία ανάμεσα στα άλλα επιβάλλεται 24% ΦΠΑ στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων που εμπλέκονται στον θαλάσσιο τουρισμό, μίλησαν για καταστροφικές συνέπειες και επιπτώσεις στις δραστηριότητες του κλάδου και ειδικότερα στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.
Ο βασικός προβληματισμός των επαγγελματιών έγκειται στο γεγονός ότι η ΚΥΑ (ΦΕΚ 442004/10/2018), με το πρόσχημα της εφαρμογής μιας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που έχει η Ελλάδα, ξαφνικά επιβάλλει ΦΠΑ 24% στην αγορά σκαφών και επιβαρύνει υπέρμετρα τον ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στα σκάφη που είχαν απαλλαγές, ενώ, όπως σημείωσαν, πριν από τη σύνταξή της δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τους φορείς.
Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι ο κλάδος περιλαμβάνει 5.280 σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια, απασχολεί περισσότερους από 4.500 Ελληνες ναυτικούς (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πληρώματα), επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα και υπολογίζεται ότι συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο με την εφαρμογή της ΚΥΑ θα φύγουν σκάφη σε άλλες σημαίες και σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία, Μαυροβούνιο) με αποτέλεσμα να:
◼ Μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών, με συνέπεια ο υπό ελληνική σημαία στόλος να καταστεί υπέργηρος και μη ανταγωνιστικός.
◼ Αυξηθεί σημαντικά το κόστος της χρεούμενης ναύλωσης.
◼ Επιβαρυνθεί το κόστος της ολοκλήρωσης των ήδη προγραμματισμένων αγορών σκαφών (πρόσθεση κόστους ΦΠΑ).
◼ Χαθούν πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων, λόγω φυγής των σκαφών ή αλλαγής σημαίας.
◼ Μειωθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και σε άλλα Ταμεία.
◼ Απολεσθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγο-επισκευαστικών βάσεων, ιδίως του Περάματος που καλύπτουν τις κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις πλοίων.
◼ Επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια επαγγέλματα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι φορείς κάλεσαν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που έχει η σχετική ΚΥΑ στον κλάδο και ζήτησαν να ανακληθεί άμεσα και να ξεκινήσουν σχετικές διαβουλεύσεις.
Στη συνέντευξη εκπροσωπήθηκαν οι επαγγελματικοί φορείς: Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), Ενωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού (GYA), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών (ΠΕΝΕΤΗΣ).