Λύση στο χρονίζον θέμα του Θεατρικού Μουσείου φαίνεται πως δίνει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, όπως διαβεβαίωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα ο εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ Νίκος Χασιώτης, “το Δημόσιο μπορεί να αναλάβει τα χρέη του μουσείου”. Την ίδια ώρα γνωστοποιούσε την προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα συνάντηση με τους εργαζομένους.
“Προσπαθούμε να βρούμε λύση” είπε αναφερόμενος “στους 6 από τους 9 εργαζομένους που βρίσκονται σε επίσχεση για τρίτη φορά” και διευκρινίζοντας πως υπάρχει πρόταση να τους καταβληθεί “χρηματικό ποσό με βάση τον μισθό του ταμείου ανεργίας, δηλαδή 360 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχεί σε 35.000 ευρώ στον καθένα. Μέχρι την Παρασκευή μπορεί το θέμα να έχει κλείσει” υπογράμμισε προσθέτοντας παράλληλα πως η υπουργός Πολιτισμού θα είναι σε επαφή γι’ αυτό το θέμα με τους αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς.
Λίγο νωρίτερα ο γνωστός θεωρητικός και ιστορικός του θεάτρου, δάσκαλος, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος έκανε έκκληση να διατεθεί το μουσείο στο κράτος και ζητούσε να προσφερθεί το “θηριώδες” υλικό, μιλώντας για τη μεγάλη περιπέτεια του σπάνιου, πολύτιμου και μοναδικού θησαυρού, αλλά και του ιδίου, που δικάζεται άλλη μια φορά στις 9 Νοεμβρίου “κινδυνεύοντας να πάω φυλακή για χρέη προς το ΙΚΑ, που δεν οφείλω εγώ, και μισθούς υπαλλήλων που προσπαθούν να βελτιώσουν τη θεατρική αρχειακή ιστορία”, όπως σημείωσε.
Πρέπει να γίνει ανοικτό
“Είναι πολύ σοβαρός θεσμός το Θεατρικό Μουσείο κι έχουμε ειδικό χρέος στον παγκόσμιο πολιτισμό να είναι ανοιχτό στο κοινό” πρόσθετε ο κ. Χασιώτης και επέμενε πως “θα πρέπει να φύγει από τα υπόγεια. Το υπουργείο ευελπιστεί πως θα βρει κονδύλια στον νέο προϋπολογισμό για να ανοίξει” υποστήριξε αναφερόμενος στο χρονικό των επιχορηγήσεων, που μπορεί να “έχουν ανέλθει σε μια δεκαετία στα 1.730.000 ευρώ, αλλά σταμάτησαν να δίνονται τις χρονιές 2013, 2014, 2015 και 2016”.
Ωστόσο παραδέχθηκε πως το χρέος του μουσείου που “ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια, από τα οποία 1.750.000 είναι μισθοί, ΕΦΚΑ και πρόστιμα στο ΙΚΑ, είναι δύσκολο να λυθεί πρακτικά”, με αποτέλεσμα δυσκολίες ακόμα και στην παροχή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως είναι κοντά η λύση «που και τους πρώην εργαζόμενους ικανοποιεί όσο γίνεται καλύτερα και τη διοίκηση του Θεατρικού Μουσείου βγάζει από τη δύσκολη θέση της πιθανής κατάσχεσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων των μελών της διοίκησής του. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνέχεια, και εφόσον η λύση αυτή επιτευχθεί, θα εξεταστούν με περίσκεψη τα επόμενα βήματα».
Οι περιπέτειες ενός “θηρίου”
“Ήρθα να πω τον καημό μου, τα αδιέξοδά μου. Πενήντα χρόνια πρόεδρος, 82 ετών σήμερα, που δεν περίμενα ότι έπρεπε να απολογούμαι σε κάθε δικαστή που δεν ξέρει τι είναι θεατρικό μουσείο” έλεγε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου αναφερόμενος στις περιπέτειες που έχει ζήσει ο θεσμός, αλλά και στο σπάνιο αρχειακό υλικό του, μοναδικό στην Ευρώπη “εθνικό θεατρικό αρχείο της Ευρώπης από το 1780 έως σήμερα”, όπως είπε, που σήμερα έχει τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας “για να μπορεί να αντλεί πόρους από την Ε.Ε.” όπως διευκρίνισε.
“Μας κυνηγάνε για τα χρέη”
Εξήγησε μεταξύ άλλων πως “το μουσείο δεν έχει εισιτήριο και είναι ένας χώρος για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. 45.000 τόμοι της βιβλιοθήκης του στελεχώνουν το τμήμα θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. Έως το 2011 χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς λόγω της κρίσης το υπουργείο αδυνατεί να καταβάλει επιχορήγηση”.
“Έτσι, ως υπεύθυνοι και εκτεθειμένοι άνθρωποι, αναλάβαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, να υπογράφουμε μισθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ, η εφορία, οι μισθοί και το ενοίκιο της βιβλιοθήκης να βαραίνουν εμάς, εκτός από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ που πληρώνει ο δήμος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργουσόπουλος.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του μουσείου και άνθρωποι του θεάτρου, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Ζιάκας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μπέττυ Αρβανίτη, Βασίλης Πουλαντζάς, Γιώργος Μονεμβασίτης, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Κραουνάκης, Δήμητρα Χατούπη, Πέτρος Φιλιππίδης, Μάνια Παπαδημητρίου κ.ά.
Μάνια Ζούση