Μοντέλο μερικής αντικατάστασης δια της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:

Άραγε η μετανάστευση πληθυσμιακών ομάδων αποτελεί λύση για τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας των Δυτικών χωρών και την αντιστάθμιση της γήρανσης του πληθυσμού τους;

 

Η απάντηση είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

Μάλιστα, οι αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς μετανάστες τελικά θα μπορούσαν ακόμη και να εκτοπίσουν/αντικαταστήσουν τον αρχικό πληθυσμό από την θέση της πλειοψηφίας.

Πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την υπογονιμότητα και την βιολογική γήρανση του πληθυσμού. Το 2050 ο πληθυσμός π.χ. της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 έως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα. Η Ελλάδα το 2050 απειλείται να είναι μια χώρα μεσηλίκων και γερόντων, καθώς το 2050 οι άνω των 65 ετών κάτοικοί της θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις από 21% που είναι σήμερα. Αν βρούμε έναν τρόπο να επεκτείνουμε την υγιή διάρκεια ζωής και να καθυστερήσουμε την γήρανση των ανθρώπων, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, δίνοντας στις χώρες όχι μόνο ιατρικά και οικονομικά οφέλη, αλλά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους.

Από την άλλη, διαβάστε την περίληψη της έκθεσης ΕΔΩ.

 

Το τι διερεύνησε στην έκθεσή του ο ΟΗΕ για την προβλεπόμενη μείωση των πληθυσμών των Δυτικών Κοινωνιών: REPLACEMENT MIGRATION: IS IT A SOLUTION TO DECLINING AND AGEING POPULATION? το πλήρες κείμενο βρίσκεται ΕΔΩ.

 

Μερικά από τα συμπεράσματα:

The levels of migration needed to prevent population ageing are ΜΑΝΥΤΙΜΕΣ LARGER than the migration streams needed to prevent population decline. Maintaining potential support ratios would in all cases entail volumes of immigration entirely out of line with both past experience and reasonable expectations. Με λίγα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα εάν «Το μοντέλο μερικής αντικατάστασης του ΟΗΕ αποτελεί λύση του δημογραφικού, η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Το κόστος των μεταναστευτικών ροών που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί σταθερή αναλογία εργαζόμενων με μη εργαζόμενων υπολογίζονται σε πρωτοφανή επίπεδα, π.χ. 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε προτείνοντα εναλλακτικές λύσεις, ακόμη και στην έκθεση, π.χ.

** The new challenges of declining and ageing populations will require a comprehensive reassessment of many established policies and programmes, with a long-term perspective. Critical issues that need to be addressed include: (a) the appropriate ages for retirement; (b) the levels, types and nature of retirement and health care benefits for the elderly; (c) labour force participation; (d) the assessed amounts of contributions from workers and employers to support retirement and health care benefits for the elderly population; and (e) policies and programmes relating to international migration,

Αφού λοιπόν η μετανάστευση αντικατάστασης δεν αποτελεί λύση για το δημογραφικό πρόβλημα, γιατί αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη που στοχεύουν να επιλύσουν το δημογραφικό πρόβλημα δεν δίνουν έμφαση κυρίως στην δημιουργία ευνοϊκού για την τεκνογονία περιβάλλοντος; Ελληνικές Εφημερίδες, π.χ. έγραψαν: Απίστευτη αδιαφορία για τις πολύτεκνες οικογένειες επιδεικνύει η κυβέρνηση καθώς αντί να μεριμνήσει να τις ελαφρύνει φορολογικά ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη που έχουν επωμιστεί, διατήρησε σε ισχύ και τροποποίησε επί το δυσμενέστερο τις μνημονιακές φορολογικές διατάξεις της περιόδου 2010-2014, με τις οποίες οι πολύτεκνες οικογένειες υπερφορολογούνται και οδηγούνται με γοργούς ρυθμούς στην απόλυτη φτώχεια.

 

Σε άρθρο του ο DAColeman από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλο: «Replacement migrationor why everyone is going to have tolive in Koreaa fable for our times from the United Nations» στο TheRoyal Society, 19.10.2001 (Αντικατάσταση μετανάστευσης ή γιατί όλοι θα πρέπει να ζήσουν στην Κορέα: ένας μύθος στην εποχή μας από τα Ηνωμένα Έθνη) συμπεραίνει:

Although immigration can prevent population decline, it is already well known that it can only prevent population ageing at unprecedented, unsustainable and increasing levels of inflow, which would generate rapid population growth and eventually displace the original population from its majority position, και σε μετάφραση.

Αν και η μετανάστευση μπορεί να αποτρέψει την μείωση του πληθυσμού, είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί μόνο να αποτρέψει τη γήρανση του πληθυσμού με μη βιώσιμα και πρωτοφανή αυξανόμενα επίπεδα ροών, που θα δημιουργούσε ταχεία αύξηση του πληθυσμού και τελικά θα μπορούσε να ΕΚΤΟΠΙΣΕΙ/αντικαταστήσει τον αρχικό πληθυσμό από τη θέση της πλειοψηφίας.

  • Η έκθεση του Ο.Η.Ε. εξετάζει τη μετανάστευση αντικατάστασης για 8 χώρες χαμηλής γονιμότητας: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η μετανάστευση αντικατάστασης αναφέρεται στη διεθνή μετανάστευση που θα χρειαζόταν μια χώρα: να αντισταθμιστεί, τόσο η μείωση του πληθυσμού, όσο και η γήρανση του πληθυσμού.

ΠΗΓΗUN / ΟΗΕ REPLACEMENT MIGRATION: IS ITA SOLUTION TO DECLINING AND AGEING POPULATION?



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΔΩ.

 

ΠΗΓΗ