Του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη
Επιτ. Δικηγόρου- προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Eίκοσι ένα: Επανάσταση των πολυτέκνων
Οι εθνικές επέτειοι αποτελούν σηματοδείκτες της ιστορικής μας πορείας ως έθνους. Αποτελούν ασφαλή ορόσημα μνήμης και διδαχής του λαού μας.
Η γιορτή της 25 Μαρτίου είναι ένα παρόμοιο ορόσημο. Η εκκλησία αυτή τη συμβολική μέρα ευλόγησε τα ιερά όπλα των ραγιάδων που οι πρόγονοί μας ορκίστηκαν να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό και να σπάσουν της αλυσίδες της ανελευθερίας τετρακοσίων χρόνων.
Λευτεριά ή Θάνατος ήταν η ιαχή που αντήχησε από την μια ως την άλλη άκρη της χώρας.
Αυτό το δίλημμα κυριάρχησε στο σκλαβωμένο λαό μας μέχρι τέλους. Ένα τέλος που είχε σαν αποτέλεσμα την ελευθερία της πατρίδας και που πληρώθηκε με ποταμούς αιμάτων. Καλό είναι όμως να δούμε από ποια πληθυσμιακά στρώματα αναδείχθηκαν οι γενναίοι αγωνιστές της Ελευθερίας μας.
Αν ερευνήσουμε διεξοδικά το ζήτημα θα διαπιστώσουμε πως στην πλειονότητά τους οι αγωνιστές αλλά και οι πολέμαρχοι προέρχονταν από πολυμελείς οικογένειες. Το γεγονός ότι αποκτούσαν πολλά παιδιά οι πρόγονοί μας ήταν ένα στοιχείο που κυριαρχούσε προκειμένου μ’ αυτή τη μεγάλη τεκνοποιία, να αποκτήσουν το ποθητό.
Συγκεκριμένα οι δύο ιδιαίτερα πιο μεγάλες και πολιτικές μορφές του αγώνα, Καποδίστριας και Υψηλάντης ανήκαν σε πολυμελείς οικογένειες. Ο πρώτος ο οποίος εκλέχθηκε και πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος είχε οκτώ αδέλφια, επίσης και ο Δεληγιάννης άλλα οκτώ.
Για να μην περιορισθούμε στους πολιτικούς άνδρες του αγώνα θα αναφερθούμε και στους πολεμάρχους οπλαρχηγούς του Μοριά και της Ρούμελης. Ο αρχιστράτηγος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε 12 αδέλφια. Η συνολική η ετοιμοπόλεμη γενιά των Κολοκοτρωναίων απαρτίζονταν από 150 μαχητές. Παράλληλα ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν και εκείνος πολύτεκνος είχε πέντε παιδιά ενώ υπερπολύτεκνος ήταν επίσης και ο Πανουργιάς.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ο οποίος ήταν κι εκείνος υπερπολύτεκνος με δώδεκα παιδιά.
Πολύτεκνοι επίσης ήταν ο Μιαούλης με πέντε παιδιά, ο Κανάρης με επτά παιδιά, ο Κουντουριώτης με πέντε παιδιά. Και από την πλευρά των εκπροσώπων του κλήρου πολλοί αγωνιστές ιερωμένοι προέρχονταν από πολύτεκνες οικογένειες.
Συγκεκριμένα ο Μπουρλοτιέρης των ψυχών Παπαφλέσσας, προέρχονταν από υπερπολύτεκνη οικογένεια με18 αδέλφια. Ο Αθανάσιος Διάκος ο ήρωας της Αλαμάνας είχε δώδεκα αδέλφια.
Ο Ηγούμενος Σαμουήλ που με τη θυσία του υπερασπίσθηκε την τιμή της Ελλάδας είχε 11 αδέλφια.
Η πολύτεκνη οικογένεια στην εποχή του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 έκανε το χρέος της και προσέφερε τα παιδιά της θυσία στον βωμό της λευτεριάς.
Αλλά και σήμερα σε μέρες δύσκολες για τη χώρα η πολύτεκνη οικογένεια, γνωρίζει πολύ αλά το δρόμο του χρέους και χωρίς θορύβους και τυμπανοκρουσίες τον ακολουθεί.
Στις μεγάλες στιγμές του έθνους η πολύτεκνη οικογένεια παρά την αντιπολυτεκνική πολιτική που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, θα ξαναδώσει, αν χρειαστεί, και πάλι το μεγάλο παρών της.
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος