Την εκτίμηση ότι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα συμβάλει καθοριστικά στον συντονισμό, αλλά και στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, εκφράζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νέο Κέντρο που θα χτιστεί δίπλα στο Ωνάσειο, χωρίς όμως να διαταράξει τη λειτουργία του, θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια και οι εργασίες ανέγερσης του θα ξεκινήσουν με την έναρξη της νέας χρόνιας, τονίζει.

Το νέο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως και το Ωνάσειο, θα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και του κράτους. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρόσβαση σ’ αυτό θα έχουν όλοι οι πολίτες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, μέσω του ΕΟΠΥΥ. Ακόμα, σημειώνει ότι το υπό ανέγερση Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα περιλαμβάνει και μία άρτια και υπερσύγχρονη παιδιατρική και παιδοκαρδιοχειρουγική κλινική.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Παπαδημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Μ. Κεφαλογιάννη.

Ερ: Κύριε Παπαδημητρίου παρουσιάσατε πριν από λίγες ημέρες το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα ακολουθήσει την ανακοίνωση αυτή;

Απ: Το έργο είναι ώριμο, έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες και πιστεύουμε ότι στην αρχή του επόμενου χρόνου, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, να μπουν οι μπουλντόζες δηλαδή για να το πούμε έτσι απλά.

ΕΡ: Θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το Ωνάσειο Κατδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς εφάπτεται με το οικόπεδο που θα αρχίσουν οι εργασίες;

Απ: Βεβαίως, υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη και το υφιστάμενο κτίριο του νοσοκομείου θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Πριν από 25 χρόνια, υπήρχε η πρόβλεψη να δημιουργηθεί δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ένα «αδελφάκι». Και αυτό το μικρό «αδελφάκι», στα 25 χρόνια, άλλαξε αρκετές φορές χαρακτήρα, όσον αφορά τη πιθανή χρήση του. Τώρα θα χτιστεί εκεί το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και μία άρτια και υπερσύγχρονη παιδιατρική και παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική.

Ερ: Πότε αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες το σύνολο αυτών των έργων;

Απ: Υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν όλα στην ώρα τους, υπολογίζουμε τρία χρόνια από την αρχή του 2019. Περίπου το 2022 το έργο πρέπει να έχει τελειώσει.

ΕΡ: Το Κέντρο αυτό θα ελέγχεται από το κράτος, θα συμμετέχετε κι εσείς ως Ίδρυμα; Οι ασθενείς θα έχουν κάποια συμμετοχή στη νοσηλεία τους ή θα μπορούν να πηγαίνουν όλοι με το ταμείο τους, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους;

Απ: Θα απαντήσω αρχικά στο δεύτερο ερώτημα σας. Ο κόσμος νομίζει για κάποιο λόγο ότι το Ωνάσειο είναι ιδιωτικό. Δεν είναι ιδιωτικό, είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό. Ο κάθε ασφαλισμένος, αλλά και ο κάθε ανασφάλιστος, με τη βοήθεια το ΕΟΠΠΥ, θα μπορεί να πηγαίνει και να θεραπεύεται, είτε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είτε στο Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Δεν είναι στο ΕΣΥ, αλλά λειτουργεί σαν να ήταν στο ΕΣΥ. Όσον αφορά τη διοίκηση του; Το Ωνάσειο είναι ένα νοσοκομείο δημόσιο με πολλά από τα καλά του ιδιωτικού τομέα. Το Ιδρυμα Ωνάση μετέχει στην διοίκησή του και το κράτος πληρώνει ένα σημαντικό ποσό, μέσω του ΕΟΠΠΥ, για την κάλυψη των δαπανών του νοσοκομείου. Το Ιδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει μελλοντικά να συνεχίζει να το υποστηρίζει, όπως έκανε τα τελευταία 25 χρόνια για τις υποδομές του, για τη λειτουργία του και γι’ αυτό το Ωνάσειο νομίζει ο κόσμος ότι είναι ιδιωτική κλινική, γιατί μοιάζει με ιδιωτική κλινική, αλλά είναι δημόσιο νοσοκομείο.

Ερ: Υπάρχουν Μεταμοσχευτικά Κέντρα, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, τα οποία πραγματοποιούν συγκεκριμένες μεταμοσχεύσεις. Στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, θα γίνονται όλες οι μεταμοσχεύσεις;

Το πεδίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστο. Το Ωνάσειο έκανε και κάνει μεταμοσχεύσεις. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά κέντρα που κάνουν μεταμοσχεύσεις νεφρών στην Ελλάδα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία που έκαναν, όχι πολλές, αλλά κάποιες μεταμοσχεύσεις γίνονταν. Αναγνωρίζω τις προσπάθειες των ανθρώπων που ήδη δουλεύουν στον μεταμοσχευτικό τομέα. Είναι σημαντικοί και αξιόλογοι και κάνουν καλή δουλειά. Όμως αυτό που έλειπε, είναι ένα ενοποιημένο σύστημα, ένα Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, το οποίο θα αναλάβει το βάρος των περισσοτέρων μεταμοσχεύσεων, εκτός από τα νεφρά τα οποία γίνονται και αλλού, όπως είπα και θα συντονίσει τρία ή τέσσερα σημαντικά πράγματα.

Ερ: Εκτιμάτε δηλαδή ότι το νέο αυτό Κέντρο, θα συμβάλει στην ακόμα καλύτερη λειτουργία των υπολοίπων νοσοκομείων και θα δώσει ώθηση συνολικά στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα;

Ο πρώτος στόχος είναι να ενεργοποιηθεί ο πληθυσμός και να καταλάβει ότι η μεταμόσχευση οργάνων είναι δώρο ζωής. Να ξεφύγουμε από κάποιες προκαταλήψεις και κάποια προβλήματα που εμποδίζουν το μέσο άνθρωπο να συμφωνήσει, ώστε ο ασθενής που πλέον δεν έχει πολλά περιθώρια-να το πω έτσι με λύπη- να προχωρήσει σ αυτό το δώρο ζωής και να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό του. Ο δεύτερος αφορά τους γιατρούς που παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου. Να κάνουν την έξτρα προσπάθεια για να πείσουν την οικογένεια και να βοηθήσουν να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις. Ο τρίτος στόχος είναι να υπάρχει η υποδομή, η τεχνική, η υλική αλλά και η ανθρώπινη για να μπορούν να υλοποιούνται όσο γίνεται περισσότερες μεταμοσχεύσεις. Η Ελλάδα είναι ουραγός όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. ‘Αλλες χώρες που έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο η Πορτογαλία, κάνουν πάνω από 1000 μεταμοσχεύσεις το χρόνο και εμείς κάνουμε κάτω από 200.

Ερ: Κύριε Παπαδημητρίου, λέμε ότι οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ η δωρεά οργάνων είναι μία γενναία πράξη ανθρωπισμού, δεν γίνεται στη χώρα μας;

Το έχω σκεφτεί. Υπάρχει μία προκατάληψη. Μία ελπίδα ότι ένας άνθρωπος -θα το πω έτσι ψυχρά -που είναι στην πραγματικότητα κλινικά νεκρός, μπορεί να αναβιώσει, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Ερ: Πιστεύετε ότι μπορούμε να «απογειώσουμε» τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα με τη λειτουργία αυτού του κέντρου;

Απ: Αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με τον οποίο συμπράττουμε ενεργά και υπάρχει μία συγκεκριμένη καμπάνια που γίνεται με στόχο ακριβώς αυτό. Να βοηθήσει να «απογειωθούν» οι μεταμοσχεύσεις και είναι θετικό ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος βοηθάει σε αυτό. Η επίσημη θέση της είναι υπέρ των μεταμοσχεύσεων.