Χρήστος Μεγάλου: Ήταν για χρόνια επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Credit Suisse στο Λονδίνο για πωλήσεις και εξαγορές
Ανεξαρτήτως ονόματος, ο Χρήστος Μεγάλου ήταν πάντα ένας «Mr Big». Από την περασμένη Πέμπτη, η παράδοση αυτή συνεχίζεται, καθώς η τοποθέτησή του στη θέση του CEO της Πειραιώς κλείνει τη σημαντικότερη εκκρεμότητα στην τράπεζα, αλλά και στο ευρύτερο συστημικό τραπεζικό σύστημα. Μια εκκρεμότητα που, εκτός των καθαρά διαδικαστικών της τράπεζας, είχε παγώσει μια σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων.
Η επιστροφή του Χρήστου Μεγάλου στο ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι, σχεδόν δύο χρόνια μετά την «αιφνιδιαστική» αποχώρησή του από τη Eurobank, την 1η Φεβρουαρίου του 2015, δεν ήταν έκπληξη. Για όσους γνώριζαν, τις τελευταίες εβδομάδες το όνομά του είχε πέσει στο τραπέζι ως η βέλτιστη σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών επιλογή που θα μπορούσε να δώσει λύση στο 14μηνο διοικητικό αδιέξοδο της Πειραιώς. Το nomination committee την περασμένης εβδομάδας απλώς το επιβεβαίωσε, εκλέγοντάς τον ομόφωνα.
Αυτή ήταν, κατά πληροφορίες, και η «προδιαγραφή» που είχε τεθεί από την πλευρά του ΤΧΣ, προκειμένου να συναινέσει με την επιλογή και την τοποθέτηση. Υπέρ του είχε ταχθεί και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Πειραιώς, το fund του John Paulson, ενώ, κατά τις σχετικές πληροφορίες, «πράσινο φως» υπήρχε και από τον SSM. Για τους ξένους «μετρά» το γεγονός ότι ο Μεγάλου είχε συνεργαστεί αρμονικά στη Eurobank με το Fairfax και τον Καναδό επενδυτή της τράπεζας, Πρεμ Γουάτσα. Αλλωστε, προς απόδειξη τούτου, ο Χρήστος
Μεγάλου μετακινήθηκε και εργάστηκε στο Fairfax μετά το τέλος της θητείας του στη Eurobank.
Εμπειρο τραπεζικό στέλεχος, ήταν για χρόνια επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Credit Suisse στο Λονδίνο για πωλήσεις και εξαγορές, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της διοίκησης της ελβετικής τράπεζας. Παράλληλα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων τραπεζιτών που εργάζονταν στη βρετανική πρωτεύουσα, οι οποίοι τον ανέδειξαν πρόεδρο του σωματείου τους.
Οταν τοποθετήθηκε στη Eurobank, προερχόμενος από το Λονδίνο, κάποιοι είχαν επιχειρήσει να του προσάψουν άγνοια των «ιδιαιτεροτήτων» και των «εσωτερικών» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τους διέψευσε, δρομολογώντας με μεγάλη επιτυχία την απορρόφηση του ΤΤ από τη Eurobank και τη μετεξέλιξη της τράπεζας, που σήμερα, χάρη στα αμερικανοκαναδικά κεφάλαια, έγινε το πρώτο αμιγώς ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα.
Ηδη στην αγορά τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η έλευση Μεγάλου θα συμβάλει στην επιστροφή της κανονικότητας όχι μόνο για την Πειραιώς (όπου ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων θα επιταχυνθεί), αλλά και για εκατοντάδες διαδικασίες που είναι συνδεδεμένες με αυτήν. Ανάμεσά τους η διαχείριση κόκκινων δανείων, ιδίως των κοινοπρακτικών επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με εξελίξεις σε μεγάλους ομίλους. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο αυτή η Πειραιώς διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες πώλησης της Avis και της Hellenic Seaways, ενώ αναμένεται να εκχωρήσει το City Link και να διαχειριστεί το μέλλον δεκάδων επιχειρήσεων στις οποίες εμπλέκεται ως μέτοχος, λόγω δανείων, όπως είναι η MIG αλλά και το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
Οπως προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, το παρελθόν του στις ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι γνωριμίες του σε επίπεδο προσώπων σε κορυφαία ξένα funds, αλλά πλέον και η εμπειρία του στο ελληνικό σύστημα θα είναι καθοριστικά στοιχεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Διεθνή εμπειρία, βεβαίως, διαθέτει και ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, γεγονός που προσδίδει στο διοικητικό δίδυμο «συνεκτικότητα». Ενα προσόν που προσμετρήθηκε θετικά και από τον SSM.
Από την εφημερίδα “Επένδυση”