Μόλις 1-2 ζευγάρια του εμβληματικού χρυσαετού έχουν απομείνει στην περιοχή των Πρεσπών και όπως είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Νίκος Γιαννάκης, «ενδεχομένως να πρόκειται για ένα περαστικό άτομο, διαφορετικά μιλάμε για οικολογικό έγκλημα πρώτου μεγέθους, καθώς εξολοθρεύεται ο ελάχιστος, έτσι κι αλλιώς, πληθυσμός».
Το αρπακτικό βρέθηκε νεκρό δίπλα στο κουφάρι του σκύλου, από φύλακες του Φορέα, μετά από υπόδειξη ενός κτηνοτρόφου της περιοχής, μεταξύ των χωριών Λευκώνας-Πλατύ-Καλλιθέα. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ο χρυσαετός δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης από φόλα.
«Η χρήση φόλας έχει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τα ζώα της υπαίθρου, αλλά για την άγρια ζωή γενικότερα. Οι κάτοικοι των αγροτικών, ορεινών περιοχών, βάζουν φόλες για τους λύκους, τις αλεπούδες, και άλλα ζώα που τυχόν ενοχλούν τα κοπάδια τους, αλλά η ενέργειά τους αυτή είναι καταστροφική. Πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία, αφού το δηλητήριο περνά στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο κ. Γιαννάκης.
Ειδοποίηση
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλούν τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα, εκτεθειμένα στην ύπαιθρο να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα φροντίσουν για την ασφαλή ταφή τους.
Ο χρυσαετός κατέχει το προνόμιο να είναι το μόνο μεγάλο αρπακτικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν έχει υποστεί κατάρρευση πληθυσμού ή και εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί απειλούμενο είδος και κατατάσσεται ως Κινδυνεύον στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα εκτιμάται σε 125-170 ζευγάρια.