Από το 1970 έχασαν τη ζωή τους πέραν των 10.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 439 την τελευταία διετία.
Με αφορμή, όμως, την πολύνεκρη επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, η Washington Post κάνει αναδρομή στα τρομοκρατικά κτυπήματα της τελευταίας διετίας, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες
Εκείνο που διαφοροποιεί τα δεδομένα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι το γεγονός πως την τελευταία διετία «ενορχηστρωτές» των επιθέσεων είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφού στις χρονιές που προηγήθηκαν η Γηραιά Ήπειρος βάφτηκε πολλές φορές με αίμα σε επιθέσεις που διενεργήθηκαν από τον IRA και την ETA
Η Ρωσία βίωσε ένα από τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από Τσετσένους Ισλαμιστές σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας
Πιο πρόσφατο περιστατικό, οι πολλαπλές και συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, με περισσότερους από 130 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες
Ο φόβος της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη επέστρεψε -όχι πως είχε φύγει- την περασμένη Δευτέρα. Η πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, είναι, ίσως, η τελευταία τρομοκρατική ενέργεια για το 2016. Από πέρυσι μέχρι και σήμερα, όμως, έγιναν συνολικά 18 τέτοιες επιθέσεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 439 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν -άλλοι ελαφρά και άλλοι πολύ σοβαρά- εκατοντάδες άλλα άνθρωποι.
Βέβαια, η τρομοκρατία δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε πέρυσι, αλλά είναι κάτι που η Ευρώπη βιώνει από το 1970, αφού πολλές φορές από τότε έχει βρεθεί στο στόχαστρο ακραίων ομάδων, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.
Τα κτυπήματα
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 45 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1970 ώς και τον Δεκέμβριο του 2015, στην Ευρώπη έγιναν 18.803 τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 10.537 ανθρώπους.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από την πλατφόρμα Global Terrorism Database, του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, την οποία «ξεσκόνισε» η «Washington Post» με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο, φέρνοντας στο «φως» ορισμένα άκρως αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, 4.724 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις, 2.588 σε δολοφονικά χτυπήματα, 2.365 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις διαφόρων τύπων, 548 σε καταστάσεις ομηρείας, 159 σε αεροπειρατείες, 114 σε επιθέσεις σε κτήρια, ενώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή θεωρούνται αγνοούμενοι ώς και σήμερα.
Η διαφορά με πριν
Εκείνο που διαφοροποιεί τα δεδομένα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια «ενορχηστρωτές» των επιθέσεων είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφού στα χρόνια που προηγήθηκαν η Γηραιά Ήπειρος βάφτηκε πολλές φορές με αίμα σε επιθέσεις που έκαναν ο IRA και η ETA.
Ειδικότερα, μέχρι το 2000 τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη συνδέονταν με διάφορα εθνικιστικά ή αποσχιστικά κινήματα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είναι, βάσει των στοιχείων του GTD, οι χώρες με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις Ρωσία και Ουκρανία να ακολουθούν, ενώ εσχάτως στον «χάρτη» μπήκε και η Γαλλία, με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι. Κι ενώ στη δυτική Ευρώπη τα τρομοκρατικά χτυπήματα άρχισαν να γίνονται πιο… σπάνια, αλλά παρέμεναν φονικά, στην ανατολική Ευρώπη παρατηρήθηκε έξαρση, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991 και μετά. Ειδικά στη Ρωσία η αύξηση της τρομοκρατίας συνδέεται και με τον πόλεμο στην Τσετσενία, ενώ αντίστοιχα τα περιστατικά στην Ουκρανία συνδέονται με τη σύρραξη του 2014, που έλαβε χώρα στις ανατολικές της επαρχίες. Από το 2000 όμως και μετά, τη σκυτάλη των τρομοκρατικών επιθέσεων πήραν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ρωσία βίωσε ένα από τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από Τσετσένους Ισλαμιστές σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας. Στη διάρκεια της τριήμερης ομηρείας σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε πολλές φορές το αδίστακτο πρόσωπο των τρομοκρατών, είτε με επιθέσεις που γίνονταν επί σχεδόν 30 χρόνια από τον IRA, είτε και με τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι και τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν.
Αφορμή για το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα ήταν η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Παρόμοια είναι και η σχέση της Ισπανίας με την τρομοκρατία. Για χρόνια η βασκική οργάνωση ΕΤΑ πραγματοποιούσε επιθέσεις, όμως η πιο φονική επίθεση σε ισπανικό έδαφος έφερε τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα και ήταν τον Μάρτιο του 2004, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 190 άνθρωποι.
Οι πιθανότητες με το μέρος μας
Πιο πρόσφατο περιστατικό, οι πολλαπλές και συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, με περισσότερους από 130 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Είχε προηγηθεί η επίθεση στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo», στην οποία έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι. Αν και τα τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται και να «πυκνώνουν», αλλά και να είναι εξαιρετικά φονικές, η στατιστική δείχνει ότι είναι με το μέρος μας, καθώς οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τρομοκρατικό χτύπημα ανέρχονται σε μία στα 9.300.000, συνεπώς είναι πιο πιθανό να πεθάνουμε από άλλη αιτία, παρά από τρομοκρατικό χτύπημα.
Οι επιθέσεις
Με αφορμή, όμως, το τρομοκρατικό κτύπημα στο Βερολίνο, η εφημερίδα με τη βοήθεια γραφήματος κάνει αναδρομή στα τρομοκρατικά κτυπήματα της τελευταίας διετίας, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 439 άτομα, 267 πέρυσι και 172 φέτος μέχρι σήμερα, με αφετηρία τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
*7 Ιανουαρίου 2015 – Παρίσι: Ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και σκοτώνουν 12 ανθρώπους. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
*8-9 Ιανουαρίου 2015 – Παρίσι: Ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκοτώνει μία αστυνομικό και εισβάλλει σε παντοπωλείο, όπου σκοτώνει τέσσερα ακόμη άτομα. Τόσο ο Κουλιμπαλί όσο και οι αδελφοί Κουασί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά αργότερα.
*14-15 Φεβρουαρίου 2015 – Κοπεγχάγη: Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες είναι το αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στην Κοπεγχάγη, σε καφέ όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για την Ελευθερία της Έκφρασης.
*26 Ιουνίου 2015 – Γκρενόμπλ: Ένας άνδρας αποκεφαλίζεται και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται. Ο Γιασίν Σαλί, που είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθη και αργότερα αυτοκτόνησε στη φυλακή.
*21 Αυγούστου 2015, τρένο στη διαδρομή Άμστερνταμ-Παρίσι: Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες καταφέρνουν να σταματήσουν έναν ένοπλο. Ο ύποπτος, ο Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Καζανί, συλλαμβάνεται αργότερα στη νότια Γαλλία. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ο Ελ Καζανί θεωρείται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου.
*10 Οκτωβρίου 2015 – Άγκυρα: 102 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε μια διαδήλωση ακτιβιστών αριστερών κομμάτων και υποστηρικτών του αγώνα των Κούρδων, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.
*13 Νοεμβρίου 2015 – Παρίσι: 137 άνθρωποι σκοτώνονται, καθώς ένοπλοι με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες προβαίνουν σε μία σειρά επιθέσεων σε εστιατόρια, έναν συναυλιακό χώρο και έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
*7 Ιανουαρίου 2016 – Κωνσταντινούπολη: Αυτή η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Αγιά Σοφιά. Δράστης ήταν ο Ναμπίλ Φαντλί, Σύρος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους.
*19 Μαρτίου 2016 – Κωνσταντινούπολη: Σε έκρηξη σε πολυσύχναστο δρόμο χάνουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και 36 τραυματίζονται. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος.
*22 Μαρτίου 2016 – Βρυξέλλες: Η βελγική πρωτεύουσα γίνεται στόχος επιθέσεων, στο αεροδρόμιο και το μετρό, σε σταθμό κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τραγικός απολογισμός, 35 νεκροί.
*7 Ιουνίου 2016 – Κωνσταντινούπολη: Σε ώρα αιχμής, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά προκαλεί τον θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.
*13 Ιουνίου 2016 – Παρίσι: Ο αστυνομικός Ζαν Μπαπτίστ Σαλβέν και η σύζυγός του μαχαιρώνονται και πεθαίνουν, μέσα στο σπίτι τους, κοντά στο Παρίσι, από έναν άνδρα που δήλωσε ότι έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
*28 Ιουνίου 2016 – Κωνσταντινούπολη: Τρεις δράστες ανοίγουν πυρ και κάνουν επίθεση με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 41 νεκροί και 239 τραυματίες. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος.
*14 Ιουλίου 2016 – Νίκαια: Ο Μοχάμεντ Λαχουαεΐ Μπουλέλ σκοτώνει 84 άτομα και τραυματίζει δεκάδες, οδηγώντας το λεωφορείο του πάνω στο πλήθος.
*22 Ιουλίου 2016 – Μόναχο: 18χρονος ένοπλος σκοτώνει εννιά άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί
*26 Ιουλίου 2016 – Νορμανδία: Ο 86χρονος ιερέας Jacques Hamel δολοφονείται από δύο εισβολείς σε εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας.
*19 Δεκεμβρίου 2016 – Βερολίνο: Σε μία επίθεση αντιγραφή εκείνης της Νίκαιας, φορτηγό έπεσε σε κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκορπώντας τον θάνατο σε 12 άτομα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 48 άτομα.