Οι εφέτες απέρριψαν τις αιτιάσεις του συζύγου της Ελένης Ράικου για τη διαρροή της δικογραφίας

Δεν προκύπτουν ευθύνες για τη διαρροή της δικογραφίας για τη Novartis στα πρόσωπα της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη που χειρίζονται την έρευνα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση εξαίρεσης των εισαγγελικών λειτουργών που διενεργούν την έρευνα, την οποία είχε υποβάλει ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, Λάζαρος Καρνέζης, αποδίδοντάς τους τη διαρροή του ονόματός του που περιλαμβάνεται στη λίστα με γιατρούς που έχουν λάβει εμβάσματα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Το αρμόδιο συμβούλιο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα, έκρινε ότι δεν διαπιστώνεται πως η επίμαχη διαρροή για το έμβασμα των 1.000 ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο ομαδικής μελέτης ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς από τη φαρμακοβιομηχανία έγινε από τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς.

Και αυτό καθώς, κατά την εισαγγελέα, στοιχεία της δικογραφίας είχαν στα χέρια τους τόσο τα μέλη του Κοινοβουλίου όταν διαβιβάστηκε η δικογραφία τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος και επιστημονικό προσωπικό που συνεπικουρεί τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, νέο εμπόδιο δυναμιτίζει την υπόθεση. Η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή κακοδικίας την οποία έχει υποβάλει το ζεύγος Ράικου – Καρνέζη αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ από τους τρεις εισαγγελείς διαβίβασε αντίγραφα της αγωγής στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου το αρμόδιο συμβούλιο να αποφανθεί εάν θα πρέπει να μπει φρένο στην έρευνα.

Οι εφέτες καλούνται να κρίνουν εάν πρέπει να σταματήσει η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος που αφορά τον Λάζαρο Καρνέζη μέχρι τη συζήτηση της αγωγής σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων, τον Μάρτιο του 2019.

Πηγή