Γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές των μεγάλων χρεών της ELFE (της εταιρείας Λιπασμάτων Καβάλας που ανήκει στον Ομιλο Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ πήραν και πολιτικές διαστάσεις, με δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη ο Θόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και το τέλος του 2017, οπότε και αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είναι κατηγορούμενος για τους χειρισμούς του στην εξόφληση λογαριασμών φυσικού αερίου, που καθυστερούσαν από χρόνια και ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό
Για την εξόφληση του χρέους, ο Θόδωρος Κιτσάκος είχε προτείνει να γίνει συμψηφισμός με ακίνητα του Ομίλου Λαυρεντιάδη, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΕΠΑ και από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Στις προχθεσινές δηλώσεις του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στον Ομιλο Λαυρεντιάδη, κατονόμασε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης για τους οποίους ανέφερε ότι «γνώριζαν» για τις προωθούμενες λύσεις με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.
Επικαλέστηκε όμως «άγνοια» για το γεγονός ότι τα ακίνητα που θα δίνονταν ως αντάλλαγμα ήταν δεσμευμένα από το 2014 από την Αρχή Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος και υποστήριξε ότι το πληροφορήθηκε στα μέσα του 2016, όπως και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.
Η ίδια Αρχή από τον Μάρτιο του 2017 κάνει έλεγχο στις συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την ELFE, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, και ακολούθησε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου αλλά και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η παροχή αερίου με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία του Λαυρεντιάδη θα τηρεί τον διακανονισμό. Στη νέα συνέλευση του Αυγούστου αποφασίστηκε να κατατεθεί αγωγή, ενώ από την πλευρά της η ELFE προσέφυγε στα δικαστήρια για «παράνομες» χρεώσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «πρωτόγνωρο θράσος».
Το 2008 η ΔΕΠΑ και οι πιστώτριες τράπεζες είχαν υποχρεωθεί να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ELFE με 108 εκατ. ευρώ.
Ενα χρόνο μετά, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ν.Δ., η εταιρεία είχε μεταβιβαστεί με διαδικασίες fast track στον Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος εμπλέκεται σε πλήθος υποθέσεων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.
Η διαδικασία συνοδεύτηκε από ρύθμιση χρεών της εταιρείας προς τους πιστωτές ύψους 120 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν. Μόνον η ΔΕΠΑ βγήκε ζημιωμένη από τη διαδικασία με 55 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση των Λιπασμάτων Καβάλας, η διοίκηση Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει τρεις διαφορετικές εταιρείες, την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, την PFIC Ltd και τη Centofaro Services Ltd, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντά της και να μεταφερθούν τα κέρδη της σε offshore.
Με την έγκριση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής οι άδειες εκμετάλλευσης μεταβιβάστηκαν στις δύο από τις νέες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με νοικιασμένους εργαζόμενους, τους οποίους εξοφλούσε έπειτα από πολλές παρεμβάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
Η διασφάλιση των περίπου 350 εργαζομένων ήταν από την αρχή το βασικό μέλημα της κυβέρνησης και με αυτό το δεδομένο συναίνεσε σε διακανονισμό για τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ, ο οποίος όμως γρήγορα παραβιάστηκε από την επιχείρηση.
Ο Γιώργος Σταθάκης, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο χρέος της ELFE ήταν «να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μη δημιουργούνται νέα χρέη» και παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την οποία τονίζει ότι «είναι αρμόδια για να κρίνει κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ».
Ηταν όμως κατηγορηματικός σε σχέση με τον Θ. Κιτσάκο, για τον οποίο επισημαίνει ότι «η θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του».
Μονιμότερη λύση
Ο αρμόδιος υπουργός κάνει λόγο για «μονιμότερη λύση», η οποία θα στηρίζεται σε σχέδιο εξυγίανσης της ELFΕ και θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τη βιώσιμη λύση των χρεών προς όλους τους πιστωτές.
Το σύνολό τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς η επιχείρηση έχει ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ και τις τράπεζες.
Η Ν.Δ., με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη, υιοθετεί στην ουσία τις δηλώσεις του Θ. Κιτσάκου και κάνει λόγο για «πρωτοφανές σκάνδαλο» από το οποίο προκύπτει μεγάλη ζημιά για το Δημόσιο και τους πολίτες.
Ζητά επίσης να τοποθετηθούν οι κατονομαζόμενοι υπουργοί σε σχέση με τις ενέργειες του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ για τον οποίο σημειώνουν ότι διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι στέλεχός του.