Λιθόστρωτα καλντερίµια και πλατείες µε κρήνες απ’ όπου τρέχει κρυστάλλινο νερό, ποτάµια, χαράδρες και αλπικές λίµνες, πέτρινα γεφύρια, εθνικοί δρυµοί και ηπειρώτικες γεύσεις

Στο Ζαγόρι, στην Ηπειρο, στον νοµό Ιωαννίνων, απολαύστε διαδροµές στα χωριά του Ζαγορίου, τα Ζαγοροχώρια, 46 στο σύνολο, σκαρφαλωµένα στην οροσειρά της Πίνδου και στο ορεινό συγκρότηµα της Τύµφης, και χωρισµένα στο Ανατολικό, ∆υτικό και Κεντρικό Ζαγόρι.

Η οικολογική αξία της περιοχής, µε το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τους δύο Εθνικούς ∆ρυµούς -Βίκου-Αώου και Πίνδου-, τις 11 προστατευόµενες περιοχές «Natura 2000», τα 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής καθώς και ένα σηµαντικό τµήµα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, µέλος του Παγκόσµιου ∆ικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, την καθιστά µοναδική και ιδιαίτερη.

travel3.jpg

∆ιαδροµές

Εχοντας αφετηρία τα Ιωάννινα, στο 19ο χλµ., στο χωριό Μεταµόρφωση (ή στο 34ο χλµ. στο ιστορικό Καλπάκι), στρίβετε δεξιά για Ζαγοροχώρια. Υστερα από 6,3 χλµ. (+200 µ.) κάντε µια σύντοµη στάση στο Μνηµείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας. Στο 8ο χλµ. βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Ασπράγγελων του Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικών ∆ρυµών Βίκου-Αώου και Πίνδου. Ωρες λειτουργίας, καθηµερινά 08.45 – 15.30 (τηλ. 26530-22245, 22241, www. pindosnationalpark.gr).

Οι Ασπράγγελοι είναι η έδρα του ∆ήµου Ζαγορίου, ενώ λίγο µετά φτάνετε σε διακλάδωση όπου δεξιά πηγαίνει προς Τσεπέλοβο (20 χλµ.), ευθεία Βίτσα (7 χλµ.), Μονοδένδρι (10 χλµ.), Αρίστη (17 χλµ.). Πηγαίνοντας ευθεία, φτάνετε Αρίστη, το παλιό όνοµα της οποίας ήταν Αρτσίστα. Χτισµένη στα 650 µ., η Αρίστη βρίσκεται στα όρια του Εθνικού ∆ρυµού Βίκου-Αώου, σε µικρή απόσταση από τη χαράδρα του Βίκου. Στον δρόµο για Πάπιγκο, θα περάσετε από τη γέφυρα του Βοϊδοµάτη µε το πλατανόδασος, σηµείο εκκίνησης για ράφτινγκ στο οµώνυµο ποτάµι.

travel5.jpg

Κοντά στην Αρίστη (2,7 χλµ.) και η Μονή Σπηλαιώτισσας (Κοίµηση της Θεοτόκου), πάνω στον βράχο, στην όχθη του Βοϊδοµάτη. Φιδωτή η διαδροµή από Αρίστη για Πάπιγκο, ωστόσο το επιβλητικό τοπίο µε τους Πύργους της Αστράκας θα σας καθηλώσει! Το Μεγάλο Πάπιγκο (10,5 χλµ. από Αρίστη), χτισµένο στα 980 µ., διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδοµή.

Μικρό Πάπιγκο: Για το Μικρό Πάπιγκο θα διασχίσετε άλλα 2 χλµ., ενώ στη διαδροµή σας, ύστερα από 1,2 χλµ., να κάνετε στάση στις Κολυµπήθρες (ή Ρογκοβό Οβίρες), φυσικές λίµνες που µοιάζουν µε πισίνες. Στο Μικρό Πάπιγκο, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και εισέρχεστε στο χωριό πεζοί. Στην είσοδο του χωριού είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών, ενώ στο παλιό δηµοτικό σχολείο λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Πάπιγκου (∆ευτέρα – Σάββατο 08.30 – 15.30, Κυριακή 09.00 – 15.30, τηλ. 26530-25096)

travel2.jpg

TIPS

  • Οροσειρά Τύµφης: Στο ορεινό της συγκρότηµα εκτείνεται ο Εθνικός ∆ρυµός Βίκου-Αώου. Ψηλότερη κορυφή η Γκαµήλα (2.497 µ.) και ακολουθούν Αστράκα (2.436 µ.), Λάπατος (2.251 µ.), Πλόσκος (2.377 µ.), Καρτερός (2.478 µ.), Μεγάλα Λιθάρια (2.467 µ.), Τσούκα Ρόσσα (2.377 µ.).
  • Βίκος: Χωριό χτισµένο στα 770 µ., πάνω από τις πηγές του Βοϊδοµάτη, και ένα από τα τέσσερα σηµεία θέας για το φαράγγι του Βίκου (5 χλµ. από Αρίστη).
  • ∆ρακόλιµνη Τύµφης: Από το Μικρό Πάπιγκο ακολουθείτε το µονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας (1.930 µ.) -πεζοπορία περίπου 3 ώρες- και από εκεί για τη δρακόλιµνη (2.100 µ.) θα χρειαστείτε άλλη 1 – 1,5 ώρα. Για την κορυφή της Γκαµήλας να υπολογίζετε γύρω στις 2,5 – 3 ώρες.
travel6.jpg

INFO

  • Απόσταση: Από Αθήνα φτάνετε στα Ιωάννινα οδικώς, διασχίζοντας την Ιόνια Οδό, από Αντίρριο (416 χλµ.) ή αεροπορικώς στο αεροδρόµιο των Ιωαννίνων. Από τα Ιωάννινα, η Αρίστη απέχει 48 χλµ., το Μεγάλο Πάπιγκο 58 χλµ. και το Μικρό Πάπιγκο 60 χλµ. Από Θεσσαλονίκη µέχρι τα Ιωάννινα θα διανύσετε 255 χλµ.
  • ∆ιαµονή: Στην περιοχή θα βρείτε φιλόξενους ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόµενα δωµάτια και σπίτια για άνετη διαµονή.
  • Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Κόκορας κρασάτος, µοσχαράκι κοκκινιστό, αρνάκι γάστρας, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, ζαγορίσιες πίτες (κασόπιτα, χορτόπιτα, γαλατόπιτα κ.λπ.), γίγαντες µε χόρτα, γαλοτύρι, σούπες, ψητά της ώρας, σούβλα, τσίπουρο, κρασί, λικέρ, χειροποίητες µαρµελάδες, τραχανάς, χυλοπίτες κ.ά.
travel7.jpg

 

*Φωτογραφίες: N. Χιωτοπούλου

Πηγή