Με σηµαντικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 1ου διήµερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων που φιλοξενήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Οι συµµετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το δυτικό νησιωτικό σύµπλεγµα της χώρας και να παρουσιάσουν τα προβλήµατα που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να απολαµβάνει ακόµα περισσότερα οφέλη µε θεµατικά πλαίσια την «Τουριστική Ανάπτυξη» και τις «Μεταφορές και Συγκοινωνίες». Για τους ντόπιους, το Συνέδριο έβγαλε και µια χαρµόσυνη είδηση για το άµεσο µέλλον, καθώς ο γενικός γραµµατέας Λιµένων, Λιµενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαµπρίδης, έκανε γνωστό πως την επόµενη βδοµάδα θα υπάρξουν εξελίξεις, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας µε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Πολλές προκλήσεις αναµένει τα επόµενα χρόνια ο εκπρόσωπος της Levante Ferries Ευστράτιος Απέργης, µε τις ναυτοπλοϊκές εταιρίες να χρειαστεί να προσαρµοστούν σε νέα δεδοµένα σχετικά µε το περιβάλλον και τη ψηφιακή µετάβαση. «Οι συγκοινωνίες κάθε τύπου πρέπει να λειτουργούν συντονισµένα ώστε να µπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες» δήλωσε ο κ. Απέργης και συνέχισε δίνοντας βάση στη σηµασία του έγκαιρου προγραµµατισµού δροµολογίων ώστε οι επιβάτες να µπορούν να οργανώσουν ένα ταξίδι ακόµα και για µήνες µετά. Στη συνέχεια της εισήγησής του, ο κ. Απέργης, στάθηκε στην ανάγκη εργασιών βελτίωσης των λιµανιών για να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως σαν εταιρία περιµένουν την επιδότηση των άγονων γραµµών για να υπάρχει σύνδεση και µε τα αποµακρυσµένα νησιά. Ο κ. Απέργης µίλησε και για τη σηµασία της εφαρµογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο έχει εντάξει στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία και διευκολύνει τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους τουρίστες. Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά µε τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Κεφαλονιάς. «Περιµένουµε τις εξελίξεις την επόµενη βδοµάδα για να γίνουµε αρωγοί στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Απέργης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΒΑΣ

Σπουδαία νέα ακόµα και στην τελευταία εισήγηση του Συνεδρίου για τις αεροµεταφορές της ευρύτερης περιοχής έφερε ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ Υ∆ΑΤΟ∆ΡΟΜΙΑ» Αναστάσιος Γκόβας. Ενηµέρωσε το κοινό πως ήδη έχουν πάρει άδεια τα υδατοδρόµια της Πάτρας, της Κέρκυρας και των Παξών και έχει κατατεθεί προσχέδιο για τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ώστε να κατασκευαστούν υδατοδρόµια. Ο κ. Γκόβας δήλωσε: «Μέχρι την επόµενη άνοιξη, αναµένεται να έχει δηµιουργηθεί δίκτυο υδατοδροµίων που θα επιτρέπει τη βιώσιµη λειτουργία δροµολογίων. Το µόνο εµπόδιο για την κατασκευή των υδατοδροµίων είναι η γραφειοκρατία, αφού οι εργασίες που απαιτούνται είναι απλές». Παράλληλα, ο κ. Γκόβας αναφέρθηκε και στην διάρκεια δροµολογίων, τα οποία θα κρατούν περίπου µισή ώρα ανά προορισµό, µε δυνατότητα µεταφορά 19 επιβατών. Επιπλέον, δροµολόγια θα µπορούν να πραγµατοποιούν και πιο µικρά µονοκινητήρια υδροπλάνα, µε δυνατότητα µεταφοράς ασθενών, µικρών φορτίων και πυρόσβεσης. Μάλιστα, ήδη έχουν εκδηλώσει δύο εταιρίες ενδιαφέρον για να αναλάβουν τις αεροµεταφορές και στο προσεχές διάστηµα αναµένονται εξελίξεις που θα φέρουν νέα δεδοµένα στις συγκοινωνίες των νησιών. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η εφηµερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και η περιφερειακή τηλεόραση «IONIAN» µε την υποστήριξη όλων των σηµαντικών φορέων της οικονοµίας, παραγωγής και ανάπτυξης.