Ο Ερντογάν δεν θα περάσει εύκολα και επιπόλαια τον Ρουβίκωνα, δεν θα θυσιάσει το μοναδικό του πλεονέκτημα απέναντι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες που δεν είναι άλλο από τη διαρκή απειλή αθέτησης της συμφωνίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά όχι η υλοποίησή της.
Πέρα από το δημοψήφισμα και τις όποιες άλλες εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες η γεωπολιτική κοινή λογική επιβάλλει στην Αγκυρα αυτοσυγκράτηση στο Προσφυγικό: Την ώρα που η τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται ότι οι ελιγμοί της μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στη Συρία δεν αλλάζουν την αναπότρεπτη συγκρότηση δεύτερου μετά το Βόρειο Ιράκ κουρδικού κρατικού μορφώματος στη βορειοανατολική Συρία δύσκολα θα προχωρήσει στην αυτοκαταστροφική επιλογή να ακυρώσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό, η οποία δίνει πραγματικά περιθώρια διαφοροποίησης της ΕΕ από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Τα παραπάνω με την επιφύλαξη ότι μια κίνηση που έχει σχεδιασθεί στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης κρίσης κάποιες φορές μετατρέπει τη συγκυρία σε ανεξέλεγκτο ντόμινο αποσταθεροποίησης. Το χαρτί του Προσφυγικού θα είναι στρατηγικής σημασίας αν η Τουρκία θελήσει να αποτρέψει την έξωσή της από τη Συρία και το Ιράκ, δηλαδή όχι μόνον την αποχώρηση των δυνάμεών της που βρίσκονται στην επικράτεια των δύο χωρών αλλά και την πλήρη πολιτική-διπλωματική αγνόησή της στη διαμόρφωση του πλαισίου της επόμενης μέρας στην περιοχή.
Απροκάλυπτα η Ουάσιγκτον και πιο διακριτικά η Μόσχα και σε πιο χαμηλούς τόνους το Τελ Αβίβ στηρίζουν τη χειραφέτηση των Κούρδων της Συρίας, η κάθε πλευρά για δικούς της λόγους. Αν ο Ερντογάν χάσει όση αυτοσυγκράτηση του έχει απομείνει και ανοίξει τη στρόφιγγα ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών, τότε είναι βέβαιο ότι θα προσθέσει έναν ακόμη υποστηρικτή της χειραφέτησης των Κούρδων τη Γερμανία και κατ’ επέκταση την ΕΕ και επιπλέον θα έχει ολοκληρώσει ένα σκηνικό αυτοαπομόνωσης της Τουρκίας. Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα γίνουν ακόμη πιο συγκρουσιακές αλλά δύσκολα θα διαρραγούν.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ