Πιο αισιόδοξη κι από τον πρωθυπουργό φαίνεται πως είναι η Ανγκελα Μέρκελ για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως δήλωσε τουλάχιστον ο ίδιος στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν και ειδικά ο κύριος Μοσκοβισί συνεχίζουν να πέφτουν από τα σύννεφα μετά την ανακοίνωση της υψηλής ύφεσης που κατέγραψε το ΑΕΠ της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μια ύφεση που αναμένεται να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, διαλύοντας κάθε ελπίδα για επίτευξη του υπεραισιόδοξου ούτως ή άλλως στόχου αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017.
Ούτε ο κύριος Ντάισελμπλουμ πήγαινε πίσω στη θετική εικόνα που επανειλημμένα εξέπεμπε για την ελληνική οικονομία, ισχυριζόμενος ότι ανέκαμπτε πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν. Στο μεταξύ, ηχούν ακόμη στα αυτιά μας διάφορες περίεργες κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες. Με τον ήλιο τα βγάζω με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν΄
Τι συμβαίνει αλήθεια; Πέσανε έξω ή μας δουλεύουν όλοι μαζί; Εκτός, φυσικά, από το ΔΝΤ, το οποίο πέρυσι έφτασε στο σημείο, εμμέσως πλην σαφώς, να αμφισβητήσει και αυτά ακόμη τα στοιχεία της Eurostat! Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, η Γερμανία δεν εμπιστεύεται παρά μόνον αυτό για να διαχειριστεί τα λεφτά που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Οποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τη χώρα, δεν μπορεί να μην ξέρει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χάος. Και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την οικονομία μας για να πέσουν τόσο έξω στις προβλέψεις τους.
Εδώ πέρα τα πράγματα έχουν πλέον αντιστραφεί: δικαιώνεται το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούνταν ότι έπεφτε έξω στις προβλέψεις του, και εκτίθενται συνολικά οι Ευρωπαίοι με την ελληνική κυβέρνηση για τις αβάσιμες προσδοκίες τους. Επειδή, όμως, αδυνατώ να πιστέψω ότι οι Ευρωπαίοι πέσανε τόσο έξω (για την κυβέρνηση δεν το συζητώ), μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν πρόκειται για φιάσκο, αλλά για σχέδιο. Ποτέ δεν πίστεψα στη διάσταση απόψεων σε σχέση με τη διάγνωση της ελληνικής ασθένειας. Οργανισμοί όπως το ΔΝΤ είναι εργαλεία στα χέρια των ισχυρών κρατών-μελών τους, που δεν θέλουν να χρεωθούν αυτά τη βρώμικη δουλειά.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ