Μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, παίζουν Κυβέρνηση και άκρα στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν τις ψήφους των 17άρηδων, καθώς σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο (4406/2016) έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στις επόμενες εθνικές κάλπες.
Αφορμή για τις καταλήψεις δεκάδων σχολείων ανά την Ελλάδα (ανάμεσά τους και της Πάτρας: 6ο ΓΕΛ, 7ο ΕΠΑΛ, 6ο ΕΠΑΛ, 2ο Πειραματικό Πάτρας, 13ο ΓΕΛ Πάτρας) και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αποτελεί το αίτημα της «μη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών» το οποίο αμφότερες οι πλευρές επιχειρούν να φορτίσουν καλλιεργώντας κλίμα διχασμού στους κόλπους των μαθητών.
Στη μία πλευρά η Κυβέρνηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αντί να σιωπά ρίχνει λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ένας ακόμη Παύλος Φύσσας».
Στον αντίποδα η έτερη πλευρά, η οποία καλεί του μαθητές να εγερθούν «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και της Βόρειας Ηπείρου». Κοινός παρανομαστής της… ευαισθησίας τους το γεγονός ότι με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα καθιερώθηκε η «ψήφος στα 17» και αφορά περίπου 130.000 Ελληνες υπηκόους που θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών.
Κι αυτοί αν αθροιστούν με τους 18άρηδες – 19άρηδες σχηματίζουν ένα σώμα ψηφοφόρων που βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Ο συγκεκριμένος αριθμός όσων δυνητικά μπορούν να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά καθώς ουδέποτε στο παρελθόν μεσολάβησε «καθαρή 4ετία», χωρίς δηλαδή να διενεργηθούν οποιασδήποτε μορφής εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές).

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μαθητές και καθηγητές με παρεμβάσεις τους στην «Π» στηλιτεύουν έντονα την απόπειρα πυροδότησης έντασης με διχαστικά διλήμματα και μάλιστα σε μέρες πολύ φορτισμένες, καθώς πλησιάζει η επέτειος των 10 ετών από τη δολοφονία του μαθητή Αλ.Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Οι δηλώσεις τους έχουν ως εξής:
> Νικηφόρος Κωνσταντίνου, πρόεδρος ΟΛΜΕ: «Οι μαθητές πρέπει να κρατηθούν οπωσδήποτε μακριά από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Κι εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάθε απόπειρα υποκίνησης και πατροναρίσματος όπως αυτή που συνέβη τώρα. Από την άλλη όμως οφείλουμε να τους ακούσουμε. Πάντα έχουν κάτι πολύ σημαντικό να μας πουν. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες περιοδεύω στη Νάξο όπου τα μισά σχολεία τελούν υπό κατάληψη με τους μαθητές να προασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Προσέξτε, δεν εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θέλουν να υπερασπιστούν τη Μακεδονία. Ούτε εθνικιστικές εξάρσεις, ούτε φασίζουσες νοοτροπίες. Ετσι, απλά, συνετά και πατριωτικά».
> Δημήτρης Βουρνάς, Συντονιστικό Μαθητών: «Τονίζουμε σε όλους τους συμμαθητές μας ότι τα καλέσματα για καταλήψεις είναι ανυπόγραφα, γιατί απλά δεν υπάρχουν σχολεία και συντονιστικά που να καλούν σε κινητοποιήσεις με τέτοιο περιεχόμενο… Οι μαθητές είμαστε ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών, γιατί κάνει το μπαρούτι του πολέμου να μυρίζει ακόμα πιο έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ωστόσο ούτε αντιδρούμε ούτε παίρνουμε αποφάσεις που εξωθούν στη βία και τους διχασμούς».

 

Αθήνα
Του
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ