Αναλγησία της Εφορίας με τα προνοιακά επιδόματα, που βρίσκει «παράθυρα» στη νομοθεσία για να τα κατάσχει ακόμη και από άτομα τα οποία δεν έχουν κανέναν άλλον πόρο για να ζήσουν! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που αδυνατούν να εισπράξουν από μόνα τους το χρηματικό επίδομα που δικαιούνται και, ως εκ τούτου, έχουν ορίσει συνδικαιούχο στον τραπεζικό λογαριασμό τους προκειμένου να κάνει την ανάληψη.

Εάν όμως ο συνδικαιούχος (συνήθως ένας από τους δύο γονείς) αφήσει αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τότε ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν διστάζει να δεσμεύσει και να κατασχέσει το προνοιακό επίδομα που βρίσκει στον τραπεζικό λογαριασμό, ακόμη και αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος!

Καταγγελίες

Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στις Περιφερειακές Ομοσπονδίες Ατόμων με Αναπηρία και στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, είδαν να κατάσχεται το επίδομα αναπηρίας του παιδιού για χρέη του συνδικαιούχου πατέρα προς το Δημόσιο.
Ακόμη κι αν πρόκειται για επιδόματα παρα-τετραπληγικών, τυφλών, με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με ανίατες ασθένειες κ.λπ., το νομοθετικό κενό που υπάρχει επιτρέπει στο Δημόσιο να κατασχέσει το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο χρέος του συνδικαιούχου, στερώντας από τα άτομα αυτά τα πολύτιμα χρήματα που χρειάζονται για να ζήσουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανίκανα να εργαστούν.

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕσΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ούτε και για διευρυμένο φαινόμενο, όμως η ουσία είναι ότι πρόκειται για ακόμα μία αδικία σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.
Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις με συνταξιούχους που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε υποκατάστημα της τράπεζας ή σε ΑΤΜ για να εισπράξουν τη σύνταξή τους και αναγκάζονται να βάλουν τρίτα πρόσωπα ως συνδικαιούχους στους λογαριασμούς τους για να κάνουν την ανάληψη.
Βάσει της νομοθεσίας:

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
β) Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/katasheseis-kai-apo-toys-logariasmoys-anapiron