Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται άδικα και καταχρηστικά το Ελληνικό Φάρμακο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στις 31 Οκτωβρίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, που να πληρώνουν clawback τα γενόσημα φάρμακα. Κι αυτό, γιατί συμβάλλουν ξεκάθαρα στη δημιουργία εξοικονομήσεων κι όχι υπερβάσεων στην φαρμακευτική δαπάνη.».

Παράλληλα, προσέθεσε, πως «Η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει το 70% του τζίρου τους, κάτι που είναι 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.». Το γεγονός αυτό απειλεί κατά τον κ.Τρύφων τη βιωσιμότητα 600 τουλάχιστον κωδικών παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, που έχουν τιμές χαμηλότερες των 5 ευρώ.

Η θέσπιση μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο σχολιάστηκε ως ένα θετικό μέτρο από τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για i. Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, ii. Δικαιότερη κατανομή του clawback, iii. Εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, iv. Απλούστευση του τρόπου τιμολόγησης, με σκοπό την ταχεία διείσδυση των γενοσήμων και τη διατήρηση σε κυκλοφορία οικονομικών φαρμάκων μέσω Ανώτατου ορίου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας και v. Τριετή προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας με συνυπολογισμό της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί κάθε φάρμακο/εταιρεία.

Στην επόμενη μέρα επενδύει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Tην ιδιαίτερη φύση του φαρμάκου, καθώς επίσης και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που διανοίγονται για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPENκαι Πρόεδρος της Π.Ε.Φ, κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης.

Ενώπιον ενός ακροατηρίου, αποτελούμενου κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε στη διττή φύση του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού, ως βιομηχανικού προϊόντος, αλλά και ως αναπτυξιακού πυλώνα. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη για «μια συνολική εθνική φαρμακευτική πολιτική στη βάση δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας.».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στα γενόσημα φάρμακα, τονίζοντας, πως αντιπροσωπεύουν τον βασικό κορμό της ελληνικής παραγωγής και υπόσχονται οφέλη για τους ασθενείς και τα Ταμεία. Επιπλέον, προσέθεσε, πως «Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξοικονομούνται περί τα 100 δις από τη χρήση γενοσήμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ευρώπη υπάρχουν 350 βιομηχανικές μονάδες γενοσήμων, από τις οποίες οι 27 είναι στην Ελλάδα, κάτι που ασφαλώς έχει τη σημασία του.».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ σχολίασε ακόμη, πως «Περισσότερο από το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι γενόσημα. Στη χώρα μας, ωστόσο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 27%. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως εδώ υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για το σύστημα υγείας, αλλά και μια πρόκληση για τον κλάδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Τρύφων τόνισε, πως πρωτεύοντα ρόλο για την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων διαδραματίζει η ύπαρξη ενός πλαισίου σταθερότητας στη βάση διασφάλισης των κατάλληλων φορολογικών συνθηκών και θέσπισης των απαραίτητων κινήτρων για έρευνα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Δράσεις του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου
της 
ELPEN
• Live Tissue Course – Διεθνές Σεμινάριο Βαρέως Τραύματος: 29 – 31 Οκτωβρίου 2018
Το Live Tissue Course αποτελεί σεμινάριο – θεσμό στην εκπαιδευτική πορεία του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN, καθώς πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και περισσότερα από έξι (6) χρόνια. Το αντικείμενο του εξειδικεύεται στην παροχή γνώσεων σε επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση του βαρέως τραυματία σε περιπτώσεις πολεμικών μαχών, τρομοκρατικών επιθέσεων ή μαζικών καταστροφών.
Η κρίσιμη συμβολή του στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η τρομοκρατική επίθεση στη Δανία τον Φεβρουάριο του 2015, κατά την οποία αξιολογήθηκε, πως η ολοκληρωμένη εκπαίδευση που έλαβαν οι επαγγελματίες υγείας και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας της συγκεκριμένης χώρας το 2014 στο Live Tissue Course συνέβαλλε αποφασιστικά στον αποτελεσματικό χειρισμό του συγκεκριμένου έκτακτου γεγονότος.
Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος συμμετέχοντες από οκτώ (8) χώρες (Δανία, Σουηδία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λευκορωσία, Φινλανδία, Γερμανία).
• Ημερίδα «Νευροβιολογία της Μάθησης ΙΙΙ»: 31 Οκτωβρίου 2018: Συνδιοργάνωση ΕΠΚ της ELPEN με το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας.
Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των δύο πρώτων εκδηλώσεων με θέμα την Νευροβιολογία της Μάθησης το 2014 και το 2016 αντίστοιχα, υλοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση φέτος στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα». Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 900 άτομα παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη ημερίδα, την οποία τίμησαν με τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.
• 9o Σεμινάριο “Essential Skills in the management of surgical cases – Τhe Marathon course”: 8 – 10 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για εκπαιδευτική διοργάνωση, που απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές Ιατρικής. Το φετινό σεμινάριο περιελάμβανε σειρά ομιλιών, αλλά και workshops,  καταγράφοντας συμμετοχές από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής του ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος παρέθεσε  ομιλία με θέμα την ανάγκη διεπιστημονικότητας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ογκολογικών  ασθενών.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε δίωρη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές του Λυκείου των Αναβρύτων με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, κας.Β.Παπαευαγγέλου. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καριέρα – πορεία ζωής στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.
• Λαπαροσκοπικό Σεμινάριο Ενδοουρολογίας: 17 Νοεμβρίου 2018:
Συνεργασία ΕΠΚ της ELPEN με το τμήμα Ενδοουρολογίας, Λαπαροσκοπικής Χ/Ρ Ουρολογίας & Ουρολογικής Τεχνολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
• Διεθνές Σεμινάριο Επεμβατικής Γαστερντερολογίας: 29 – 30 Νοεμβρίου 2018
Το σεμινάριο αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN με την European Association for Gastroenterology, Endoscopy & Nutrition (E.A.G.E.N.), την European Society of Gastrointestinal Endoscopy (E.S.G.E) και το Εrasmus University (The Netherlands). Οι συμμετοχές φέτος προήλθαν από δώδεκα (12) χώρες (Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Σουηδία, Ιορδανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Μαρόκο και Ελλάδα).

• Στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 το Ε.Π.Κ της ELPEN φιλοξένησε την πρακτική άσκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςμε αντικείμενο την ενδοσκοπική χειρουργική του κατώτερου πεπτικού. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής κ.Γ.Τζοβάρας.