Με βάση το ψήφισμα του ΤΕΦΑΑ Σερρών θα γίνουν αλλαγές στον υπό ψήφιση Αθλητικό Νόμο αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητών φυσικής αγωγής και των προπονητών γενικότερα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε:
«Επειδή υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις για το θέμα των προπονητών θέλω να επισημάνω τα εξής. Πολλοί, χωρίς να έχουν διαβάσει επί της ουσίας το σχέδιο νόμου, το ερμήνευσαν όπως ήθελαν. Ωστόσο μέσα στον ορυμαγδό των φωνών, υπήρχαν και φωνές ψύχραιμες τις οποίες εμείς αποδεχτήκαμε σε συζητήσεις με κοσμήτορες και με προέδρους σχολών. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της διαβούλευσης. Να υπάρχει συζήτηση και να προχωράμε σε βελτιώσεις όπου και αν χρειάζονται. Θέλω λοιπόν να δηλώσω δημόσια από αυτό το βήμα, ότι αποδεχόμαστε τις ενστάσεις των κοσμητόρων σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των προπονητών και τις διαφορετικές διαβαθμίσεις, που ενδεχόμενα θα πρέπει να υπάρχουν, θέτοντας ως βάση την εξαιρετική απόφαση ψήφισμα του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα για να κατοχυρωθούν πραγματικά αυτά τα παιδιά, διότι αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα. Αυτή τη συζήτηση δεν τόλμαγε κανένας να την ανοίξει. Το κάναμε εμείς, διασφαλίζοντας και τα Πανεπιστήμιά μας και τους αποφοίτους μας και το σύνολο της δομής της παιδείας της χώρας».
Το ψήφισμα – πρόταση…
Το ψήφισμα του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το Σχέδιο Νόμου για τον Αθλητισμό αναφέρει:
” Το ΤΕΦΑΑ Σερρών θεωρεί ότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα να κατοχυρωθούν θεσμικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του και ειδικότερα αυτά του προπονητή σε αθλητικά σωματεία και του γυμναστή σε χώρους άσκησης και φυσικής δραστηριότητας. Ζητάμε:
1. Στην ‘Επιτροπή Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων Προπονητών – Εκπαιδευτών’ (άρθρο 45) να συμμετέχουν όλοι οι νόμιμα εκλεγμένοι Κοσμήτορες και Πρόεδροι των τεσσάρων (4) ΣΕΦΑΑ και των πέντε (5) ΤΕΦΑΑ (αντίστοιχα) της χώρας.
2. Οι προπονητές Γ’ Επιπέδου να μετονομαστούν σε ‘βοηθοί προπονητές’ και να προέρχονται από προγράμματα διετούς κατάρτισης επιπέδου 5 προκειμένου να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπονται στο άρθρο 31 παρ. 3 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.
3. Να γίνει α) μετονομασία των εκπαιδευτών (άρθρο 38 του προτεινόμενου νομοσχεδίου) σε ‘Γυμναστές’ και επίσης β) διαχωρισμός των εκπαιδευτών / γυμναστών (άρθρο 38 του προτεινόμενου νομοσχεδίου) σε ‘εκπαιδευτές / γυμναστές’ και ‘βοηθοί εκπαιδευτών / γυμναστών’.
Συγκεκριμένα:
* Το επάγγελμα του εκπαιδευτή /γυμναστή συγκεκριμένης ειδικότητας να ασκεί μόνο όποιος έχει πτυχίο ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ της ημεδαπής ή αλλοδαπής (όπως ορίζεται στα εδάφια ‘α’ και ‘β’ του άρθρου 38).
* Το επάγγελμα του βοηθού εκπαιδευτή / γυμναστή συγκεκριμένης ειδικότητας να το ασκεί όποιος κατέχει τα επαγγελματικά προσόντα που αναγράφονται στα εδάφια στα ‘γ’, ‘δ’, ‘ε’ και στ’ του άρθρου 38 στον νόμο.
* Να οριστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα έχει ο βοηθός εκπαιδευτή / γυμναστή, του οποίου ο ρόλος θα είναι -κατ’ αποκλειστικότητα- επικουρικός στο έργο του εκπαιδευτή / γυμναστή.
* Σε κάθε χώρο άσκησης και φυσικής δραστηριότητας ο αριθμός των βοηθών εκπαιδευτών / γυμναστών να μην ξεπερνά τον αριθμό των εκπαιδευτών/γυμναστών (αναλογία 1/1)”.
Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού δέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία φοιτητών των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, για να ακούσει τις ενστάσεις τους. Ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τι ακριβώς θέλει να ρυθμίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και τόνισε πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα προστεθούν όποιες παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες.