Με δέλεαρ τη χορήγηση υποτροφιών που μπορεί να αγγίζουν και το 75% τα κολέγια βγαίνουν στην κούρσα για τους υψηλόβαθμους των Πανελλαδικών που θα εισαχθούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους

Και αριστούχους των Πανελλαδικών «κυνηγούν» πλέον τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, μετά την περικοπή θέσεων από τις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων που αποφάσισε για φέτος το υπουργείο Παιδείας!
Με έξυπνες κινήσεις όπως η χορήγηση υποτροφιών αριστείας που καλύπτουν εν μέρει ή και εν συνόλω τα δίδακτρα προς όσους υποψηφίους των ΑΕΙ γράψουν πολύ καλά στις επερχόμενες Πανελλαδικές, τα κολέγια στοχεύουν πλέον όχι μόνο σε μαθητές που δεν εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και σε αριστούχους, που εισάγονται ακόμα και σε υψηλόβαθμες σχολές αλλά μακριά από τον τόπο διαμονής τους!
Ηδη εδώ και περίπου μία δεκαετία σε πολλά κολέγια έχουν φοιτήσει αρκετοί νέοι που είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ ιδίως της περιφέρειας και το εγκατέλειψαν. Τώρα η δυνητική πελατεία των επιχειρήσεων εκπαίδευσης φαίνεται να διευρύνεται και λόγω κρίσης.
Τα βασικά όπλα στον αγώνα προσέλκυσης υψηλόβαθμων φοιτητών είναι ότι με υποτροφία οι σπουδές σε κολέγιο θα στοιχίσουν κατά πολύ φθηνότερα από όσα χρήματα θα χρειαζόταν ο ενδιαφερόμενος για να σπουδάσει σε άλλη πόλη, ακόμα και 75% λιγότερο υπό προϋποθέσεις.
Το πλέον ισχυρό όπλο ωστόσο είναι ότι τα κολέγια που ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας χορηγούν πτυχία μέσω των συνεργαζόμενων με αυτά πανεπιστημίων, υπό το καθεστώς της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Δηλαδή, τα πτυχία τους είναι πια στην πράξη ισότιμα με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ – ΤΕΙ, εκτός από τις λίγες περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος στοχεύει σε ακαδημαϊκή καριέρα.
Υποτροφία ανάλογη των επιδόσεων
Από χθες που ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων σήμανε συναγερμός στις επιχειρήσεις του χώρου καθώς – εκτός από τις σπουδές Ιατρικής – σε πλήθος άλλων περιζήτητων ειδικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και οι περιζήτητες νομικές σπουδές, προκύπτει πεδίο ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, το κολέγιο IdEF του οποίου το πτυχίο (Νομικής) απονέμεται από το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité και είναι επαγγελματικά ισοδύναμο προς τα πτυχία Νομικής των ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα με πληροφορίες ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες υποτροφίες αριστείας που καλύπτουν 75% των ετήσιων διδάκτρων του για αποφοίτους λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 και θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων μεγαλύτερο η ίσο με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε Νομική Σχολή ελληνικού ΑΕΙ για το 2017 και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας. Απόφοιτοι που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων από 17.001 έως τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε Νομική διεκδικούν υποτροφία 50% των διδάκτρων, ενώ όσοι συγκεντρώσουν από 16.500 έως 17.000 μόρια μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία 25%.

4 χρόνια σπουδών με το κόστος ενός!
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του κολεγίου Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, αυτό που προτείνει είναι ουσιαστικά ένα «παράλληλο Μηχανογραφικό», που συναρτά την απόδοση του υποψηφίου 2017 με το ύψος της υποτροφίας «Αν ο υποψήφιος εισαχθεί σε σχολή εκτός τόπου κατοικίας, τότε πρέπει να καλύψει ο ίδιος το κόστος διαβίωσης 8.000 – 10.000 ευρώ ανά έτος. Με το “παράλληλο Μηχανογραφικό”, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν στο κολέγιο αντίγραφο του απολυτηρίου τους και το πλήθος των μορίων που συγκέντρωσαν.
Η υποτροφία αριστείας που θα τους απονεμηθεί θα είναι ευθέως ανάλογη των βαθμολογικών τους επιδόσεων. Αν κάποιος λ.χ. συγκεντρώσει 18.000 μόρια, τότε η υποτροφία του θα είναι 75% των διδάκτρων για το πρώτο έτος. Επειδή όμως οι υποτροφίες ανανεώνονται για τα επόμενα έτη, αν ο υπότροφος συγκεντρώσει μέσο όρο 15 στα 20 στα μαθήματα του έτους, τα συνολικά δίδακτρα για τέσσερα έτη νομικών σπουδών στο κολέγιο IdEF θα αντιστοιχούν στα δίδακτρα μόλις ενός έτους!» τονίζει.
Και νέοι παίκτες στο παιχνίδι
Ανάλογες υποτροφίες σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα και άλλα κολέγια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης, που κάνει λόγο και για ταμείο υποτροφιών στα κολέγια. Για παράδειγμα, αναμένονται προκηρύξεις από το κολέγιο Athens Tech σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Sheffield, το BCA το οποίο και πέρυσι χορήγησε υποτροφίες σε αποφοίτους λυκείου που επέδειξαν άριστες επιδόσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους με 100% μείωση διδάκτρων κ.ά. Πέρυσι και πρόπερσι επίσης άλλα κολέγια, όπως λ.χ. το City ή το IST, είχαν προκηρύξει περιορισμένες αριθμητικά υποτροφίες από 25% έως και 100% για υποψηφίους με απολυτήριο λυκείου με βαθμό τουλάχιστον 17 και φέτος αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης υψηλόβαθμων υποψηφίων.

Τα κολέγια με μια ματιά
Στα αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού – ιδίως της ΕΕ – σπουδάζουν περίπου 20.000 σπουδαστές, ενώ τα δίδακτρα στα προπτυχιακά τους προγράμματα κυμαίνονται από 6.000 έως 8.500 ευρώ τον χρόνο. Τα κολέγια προσφέρουν ευρεία γκάμα επιστημονικών πεδίων και πλέον οι απόφοιτοί τους, ως απόφοιτοι των ευρωπαϊκών συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, απολαμβάνουν αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη και επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων τους με τα αντίστοιχα των ελληνικών ιδρυμάτων. Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Οι απόφοιτοί τους μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, να εξελίσσονται μισθολογικά βάσει των επαγγελματικών προσόντων τους, να συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων οργανισμών και γενικώς να έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων, εκτός από τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών για την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος και διδασκαλίας σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Πηγή:http://www.tanea.gr