Οργανωμένο κύκλωμα που νομιμοποιούσε παράνομα αλλοδαπούς, με πλαστά δικαιολογητικά, εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες, από το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής. Στο κύκλωμα εμπλέκονταν, μάλιστα, ένας εφοριακός και ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ. 

Ο πρώτος εξέδιδε ΑΦΜ και κλειδαρίθμους, (ή τα έκλεινε όταν χρειαζόταν), για τους αλλοδαπούς και ο δεύτερος κανόνιζε όλα τα ασφαλιστικά και την έκδοση ΑΜΚΑ. 

Μετά από συντονισμένη ευρεία επιχείρηση που έγινε χτες και προχθές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τέσσερις Έλληνες και πέντε αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τα δύο ηγετικά μέλη του κυκλώματος και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι. 

Τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος είχαν στήσει όλο τον μηχανισμό για την νομιμοποίηση των αλλοδαπών. 

Όλες οι απαιτούμνες διαδικασίες γίνονταν μέσω εικονικών εταιρειών που έδιναν βεβαιώσεις για εικονικά ημερομίσθια, ενώ πλαστογραφούσαν μισθωτήρια κατοικιών με ανύπαρκτες διευθύνσεις, βεβαιώσεις ασφάλισης, βιβλιάρια υγείας, φορολογικά στοιχεία, βεβαιώσεις εργοδότη, κ.λ.π. 

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, από την μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώνεται ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, αλλά η έρευνα είναι ακόμα στην αρχή της. Από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν η καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων (ενσήμων), η οποία πραγματοποιούνταν μέσω τουλάχιστον 10 επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν αχυράνθρωποι.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε, οι συγκεκριμένοι λόγω επιχειρήσεις ήταν εικονικές, δηλωμένες με δραστηριότητες, κυρίως ως βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτιρίων καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία. 

Όπως έγινε γνωστό οι «πελάτες» του κυκλώματος, πλήρωναν συνήθως για την καταχώρηση 50 εικονικών ενσήμων, 1.200 ευρώ – δραστηριότητα που ήταν και η πιο επικερδής για το κύκλωμα, αλλά και για όλες τις άλλες παροχές υπήρχε συγκεκριμένη τιμή: 500 ευρώ για ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, 120 ευρώ για κλειδάριθμο, 100 για μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας, 120 για βεβαίωση εργοδότη, 100 ευρώ για φορολογική δήλωση- εκκαθαριστικό σημείωμα, κ.ά.. 

Από την έρευνα πραγματοποιήθηκε η πλήρης ταύτιση των στοιχείων 68 αλλοδαπών «πελατών» της οργάνωσης, ενώ συνολικά διερευνώνται περίπου 600 υποθέσεις χορήγησης-ανανέωσης αδειών διαμονής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Κατά την διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών διοικητικών εγγράφων, όπου βρέθηκαν, εκτός των άλλων, και 33 σφραγίδες, που χρησιμοποιούνταν για τη κατάρτιση εξαρχής πλαστών εγγράφων ή για τη νοθεία γνησίων. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 36.170 ευρώ, 19 κινητά τηλέφωνα, πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια και πακέτα δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κυρία ανάκριση.

ΠΗΓΗ