Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Ετυμολογική προσωποποίηση του νεποτισμού (από το λατινικό nepos, ιταλικά nipote = ανιψιός) αποτελεί η επιλογή Μητσοτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, είναι μόλις 34 ετών και αποτελεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. κίνηση με άλλους στόχους, αφού η μάχη για την Περιφέρεια είναι ήδη χαμένη. Αν και δηλώνει «κατά της οικογενειοκρατίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει έναν ανιψιό για να κατευνάσει το μένος του θείου Μαρκογιαννάκη εναντίον του.

Και ήταν ο ίδιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης που σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη Νέα Τηλεόραση Χανίων) είχε βάλει στο τραπέζι το όνομα του ανιψιού του.

Τότε ακριβώς που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του υποσχέθηκε προεδρία οργανισμού ή ΔΕΚΟ όταν εκλεγεί προκειμένου να τον βγάλει από το ψηφοδέλτιο, ο ίδιος, αφού επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της οικογενειοκρατίας, είχε πει επί λέξει: «Του είπα, έχω και έναν ανιψιό. Είναι καλό παιδί και θα γίνει καλός βουλευτής. Το ενδιαφέρον σου, που υπήρχε παλιά, υπάρχει ακόμα; Του το είπα δύο φορές και δεν μου απάντησε».

Στο μεσοδιάστημα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε πως τον ζητούν πολλοί από πολλά κόμματα και πως θα κατεβεί ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο των Χανίων άλλου κόμματος ώστε να μπει στη Βουλή. Ετσι, πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος θυμήθηκε τον ανιψιό και τον έχρισε υποψήφιο περιφερειάρχη.

Ο θείος είδε την παγίδα που του στήνεται και αντέδρασε την επόμενη μέρα στρεφόμενος εμμέσως ακόμα και κατά του ανιψιού του (και κατά της οικογενειοκρατίας βεβαίως…):

«Οι βουλευτικές εκλογές διαφέρουν από τις περιφερειακές. Προσωπικά, σ’ αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται μόνον στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Οπως επανειλημμένα δε έχω τονίσει, απευθυνόμενος σε όλους τους Χανιώτες, απέναντί μου θα έχω κυρίως την οικογενειοκρατία, την αχαριστία και την πολιτική ανεντιμότητα. Στον αγώνα αυτό που δίνω κανείς εκβιασμός δεν θα σταθεί εμπόδιο. Το τελευταίο είναι για τον πρόεδρο της Ν.Δ.».

Ενα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε στην Κρήτη, πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον του πολίτη και φυσικά για να παταχθεί η… οικογενειοκρατία.

ΠΗΓΗ