Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, παρ’ όλες τις πιέσεις της κυβέρνησης να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, είναι οι Γάλλοι που συμμετέχουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Η «Πέμπτη Πράξη», που οργάνωσαν το Σάββατο με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έδειξε ότι τα «ημίμετρα» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν δεν επαρκούν. Η συμμετοχή ήταν μικρότερη, αλλά ο σκληρός πυρήνας των «κίτρινων γιλέκων» παραμένει άθικτος.

Στη διαδήλωση, οι ηγέτες του κινήματος πρόβαλαν ως κύριο αίτημά τους τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας», όπως γίνεται στην Ελβετία για να λαμβάνει το κοινοβούλιο τη γνώμη των πολιτών.

Δυναμικές ομάδες των «Κίτρινων Γιλέκων», που εκφράζονται στο Facebook, αναγγέλλουν τώρα την «Εκτη Πράξη». Τα καλέσματα για νέες κινητοποιήσεις πολλαπλασιάζονται.

Στην προχθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν συνδικαλιστές και προσωπικότητες από χώρες της Ευρώπης. Συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, που δήλωσε ότι «τα “κίτρινα γιλέκα” συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία και στέλνουν ένα μήνυμα αγώνα και ελπίδας».

Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο βιαιοτήτων, οι γαλλικές αρχές ανέπτυξαν περίπου 69.000 αστυνομικούς σε όλη την επικράτεια. Στη γαλλική πρωτεύουσα κινητοποιήθηκαν 8.000 αστυνομικοί και 14 θωρακισμένα οχήματα. Περισσότερες ενισχύσεις είχαν σταλεί στην Τουλούζη, στο Μπορντό και στο Σεντ Ετιέν, όπου σημειώθηκαν ταραχές στην προηγούμενη διαδήλωση.

Στην πέμπτη εθνική ημέρα διαμαρτυρίας του Σαββάτου, ο αριθμός των διαδηλωτών -66.000- μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με τον αριθμό των διαδηλωτών που συμμετείχαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις στις 8 και στις 15 Δεκεμβρίου, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει 126.000 άτομα.

Στο Παρίσι 4.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδήλωση. Αυτή τη φορά, δεν υπήρξαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, λεηλασίες και βανδαλισμοί, παρά μόνο κατά τόπους επεισόδια και ρίψη δακρυγόνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, με συνολικό απολογισμό εννέα τραυματίες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα προσήχθησαν 179 άνθρωποι και τέθηκαν υπό κράτηση 144 -αριθμός που απέχει πολύ από τις 1.000 συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας. Στα Ηλύσια Πεδία έκανε την εμφάνισή της ομάδα από γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen, που ήρθε αντιμέτωπη με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

AP Photo

Γιατί λιγοστεύουν;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μικρή συμμετοχή των διαδηλωτών οφείλεται σε διάφορα αίτια: Εσωτερικές διενέξεις και διχασμό μεταξύ ριζοσπαστικών και μετριοπαθών «κίτρινων γιλέκων», ανησυχία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, διαφωνίες με όσους κατήγγειλαν «συνωμοσία» της κυβέρνησης «για να εκμεταλλευτεί το μακελειό προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις», σοκ από τη διείσδυση κουκουλοφόρων που προκάλεσαν συγκρούσεις και καταστροφές, ανάγκη για ανακωχή μετά τις βίαιες κινητοποιήσεις -παραμονές των εορτών.

Αρκετά μέλη του κινήματος θεωρούν ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα πάει μακρύτερα σε παραχωρήσεις και σταματούν. Η μειωμένη συμμετοχή οφείλεται, επίσης, στο κρύο και τη σωματική κόπωση.

Μετά τη μειωμένη προσέλευση στις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση ζητά την απόσυρση των μπλόκων από τους δρόμους και ελπίζει ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων θα συμβάλουν στην εκτόνωση.

Ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για την εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», η δημοτικότητά του υποχώρησε στο 23%, μειωμένη κατά 2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που είναι «ικανοποιημένοι» πέφτει από το 25% στο 23%, ενώ το ποσοστό των «δυσαρεστημένων» αυξάνεται από 73% σε 76%.

AP Photo

Το κίτρινο… είναι στη μόδα

Αρωμα «κίτρινων γιλέκων» -πλην όμως με ετερόκλητα αιτήματα και περιορισμένης συμμετοχής, συγκριτικά με τη Γαλλία- είχαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Στη Ρώμη, χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου USB και του αριστερού κινήματος Potere al Popolo (Εξουσία στον Λαό), διαδηλώνοντας το Σάββατο -αρκετοί φορώντας κίτρινα γιλέκα- κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Λέγκας και του ηγέτη της, υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, οι συνταξιούχοι κλιμάκωναν τις κινητοποιήσεις τους με κεντρικό σύνθημα «αξιοπρεπείς συντάξεις», αρκετοί δε τασσόμενοι υπέρ της υιοθέτησης της τακτικής της μετριοπαθούς πτέρυγας των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Στο Βελιγράδι, χιλιάδες Σέρβοι -ορισμένοι ντυμένοι με κίτρινα γιλέκα- μετείχαν για δεύτερο Σάββατο σε ογκώδη διαδήλωση κατά του προέδρου Βούτσιτς και της κυβέρνησής του, καταγγέλλοντάς τους για εκστρατεία φίμωσης των ΜΜΕ και εκφοβισμού της αντιπολίτευσης, μετά και την επίθεση με σιδηρολοστό που δέχθηκε από «αγνώστους» ο ηγέτης της κόμματος Σερβική Αριστερά, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

Με κίτρινα γιλέκα εμφανίστηκαν, χθες, και αρκετοί από τους χιλιάδες Ούγγρους στην -τέταρτη μέσα σε μία εβδομάδα- αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι κατά του νέου (αντι)εργατικού νόμου και της αυταρχικής διακυβέρνησης του εθνικιστή πρωθυπουργού Ορμπαν.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεις φοιτητών και πολιτών, αλλά και -όπως αναφέρει το πρακτορείο AP- «μέλη του Jobbik, το οποίο επιχειρεί να πλασαριστεί από ακροδεξιός σχηματισμός σε κόμμα “του λαού”».

Μ.Βεργ.

ΠΗΓΗ